De juiste outfit voor videocalls

Je hebt waarschijnlijk de laatste maanden meer dan eens een videocall moeten bijwonen. Let je dan op wat je kleding? Of ga je gewoon in je jogging voor de camera zitten en zeg je dat je camera even niet werkt? Houd in je achterhoofd dat het ook in deze tijden van afstandswerken belangrijk is om zorg te dragen voor je professionele uitstraling.

Leg de nadruk op je bovenlichaam

Ik moest laatst lachen toen een klant tijdens een (digitale) workshop zei: “Voor jou zijn videocalls ideaal als je het accent altijd al op je bovenlichaam wil leggen.” Ik had het op dat moment over het feit dat lichte kleuren en prints altijd de aandacht trekken en je ze dus best op die delen van je lichaam draagt die je zelf mooi vindt. In mijn geval is dat mijn bovenlichaam. Dus ja, voor mij zijn videocalls gemakkelijk om dat ik altijd eyecatchers op mijn bovenlichaam draag.

Waar moet je extra op letten bij videocalls als het over kleding gaat?

 • Draag geen te felle kleuren of grote prints. Dat leidt de aandacht af van je gezicht en je wil toch vooral dat ze naar je gezicht kijken.
 • Draag rood als je wil opvallen in een videomeeting met heel wat mensen waar bijvoorbeeld ook genetwerkt wordt. Rood valt altijd op, … en dus zal ook jij meer opvallen.
 • Kies voor kleuren die bij je gezicht passen. Een kleur in de tint van je ogen werkt altijd. Denk even na, bij welke kleuren krijg je altijd een compliment? Draag vooral die kleuren! Een kleuranalyse helpt natuurlijk altijd om je kleurtype te bepalen, maar jammer genoeg kan ik die momenteel niet uitvoeren wegens corona.
 • Draag oorbellen als je gaatjes hebt. Zorg dat ze passen bij de vorm van je gezicht. Heb je een lang gezicht? Draag dan geen te lange oorbellen, maar kies bijvoorbeeld voor en tussenlengte die wat meer in de breedte gaat (ovaal bijvoorbeeld). Heb je een korter gezicht? Draag dan langere oorbellen.
 • Onverwachte videocall? Zorg dat je altijd een mooie sjaal in de buurt hebt. Die zorgt voor instant camouflage over die casual sweater. Let op: geen dikke wollen sjaal, maar een sjaal in een lichtere stof die je ook binnen draagt om je outfit af te maken.
 • Vermijd geel en oranje. Dat zijn kleuren die je er al snel ‘goedkoop’ uit doen zien. Zeker omdat je op het scherm geen combinaties met de onderkant ziet. Dit zijn kleuren die minder professioneel ogen.
 • Wees je bewust van de psychologie van kleuren voor wat je blouse, trui of jasje betreft. Blauw straalt vertrouwen uit, groen is rustgevend maar ook wel wat ‘wollig’, rood straalt passie en werklust uit, grijs staat voor degelijkheid. Paars straalt luxe uit. En zoals ik al zei: vermijd geel en oranje in een professionele context.
 • Vermijd zwart. Zelfs als je ermee staat, komt het al snel hard over op een scherm. Tenzij je natuurlijk nét wel een harde-tante-look beoogt.
 • Vergeet je make-up en je kapsel niet. Verzorg je. Een vleugje make-up kan echt een wereld van verschil maken, zeker op een computerscherm.

Extra tips die niets met kleding te maken hebben:

 • Let op je achtergrond. Zorg dat die er niet te rommelig uit ziet, want dan kom ook jij slordig over. Niet meteen professioneel dus.
 • Heb je geen ‘clean’ plekje in huis? Stel dan een achtergrond in of maak de achtergrond flou. De meeste tools (zoom, microsoft teams) bieden deze mogelijkheid.
 • Positioneer je camera goed. Zorg dat je in het midden van het scherm zit en je niet te dicht bij de camera. Een beetje afstand waarbij men nog een stuk van je bovenlichaam ziet, is ideaal.
 • Ga nooit met je rug naar het raam zitten. Als het licht achter je valt, ga jij er erg donker uitzien.

Meer weten over hoe je professioneel succes boekt met je kleding? Investeer eens in imagoadvies of bel of e-mail me voor een vrijblijvend gesprek. Ik hoor graag waarmee ik je kan helpen.

 • Delen