Ik wil altijd wat de verkoopster draagt

Ken jij dat gevoel? De verkoopster heeft altijd zo’n mooie kleding aan en jij weet niet waar je moet beginnen? Dan kopieer je haar toch gewoon en vraag je om hetzelfde te brengen als wat zij draagt. Goed idee of niet?

Inspiratie of kopieergedrag?

Er is niets mis met inspiratie opdoen bij een ander: of dat nu de buurvrouw is of een verkoopster. We spiegelen ons graag aan de ander en dat is heel normaal. Het is ook bewezen dat we ons meer op ons gemak voelen bij mensen die op ons lijken.

Ook in onze lichaamstaal passen we ons aan aan de ander. Als je je goed voelt bij iemand, ga je automatisch en onbewust zijn of haar gedrag nabootsen. Zit die persoon bijvoorbeeld met gekruiste armen, dan ga jij dit ook doen.

Maar inspiratie is iets anders dan kopiëren. Je kan de kledingstijl van de verkoopster leuk vinden, maar je moet het wel jezelf eigen maken. Het moet ook bij je passen.

  • Die verkoopster is misschien heel groot? Terwijl jij klein bent. Als zij een lange rok draagt, is die voor jou best wat korter om langer te lijken.
  • Draagt zij sneakers onder haar jurk maar voel jij je meteen heel plomp met sneakers onder je kleedje? Dan draag jij waarschijnlijk beter sandalen of een schoen met een hakje onder dat kleedje.
  • Ook de kleuren moeten bij jou passen. Die verkoopster staat misschien geweldig goed met zwart, maar voor jou zou het misschien beter marineblauw zijn? Marineblauw staat trouwens iedereen goed 🙂

Alleen als je helemaal jezelf bent in je kleding, ga je echt stralen.

Ontdek jouw unieke stijl

Je eigen stijl ontdekken is niet gemakkelijk. Doe daarom volop inspiratie op: op het internet, in magazines, bij rolmodellen, ja … zelfs bij verkoopsters. Maar kopieer niet klakkeloos. Zet al de dingen die je mooi vindt eens bij elkaar en kijk of je er een lijn in vindt. Lees hier meer over hoe een moodboard je kan helpen bij het ontdekken van je stijl.

Op zoek naar de stijl die bij je past? Ga dan eens voor stijlcoaching.

 

  • Delen