Fancy Friday forever

Vorige week riep Linde Merckpoel op om ons op vrijdag 12 maart eens mooi uit te dossen en onze meest fancy outfit aan te trekken. Een geweldig idee vond ik dat en ik was niet de enige. Op mijn sociale media kwamen al snel de reacties ‘Count me in!’, ‘Ja, eindelijk, mooie kleren geven me instant een beter gevoel.’

En dat is ook zo. Kleding is een communicatiemiddel, maar daarnaast ook een manier om ons beter te voelen, om een breuk te creëren tussen werk en thuis. Als je ’s avonds thuis komt kan je niet je homewear aantrekken om de avond te beginnen, want je zit al de hele tijd thuis. De lijnen tussen werk en privé zijn in deze tijden enorm gaan vervagen, en dat zien we ook in onze kleding.

Vijf redenen om je op te kleden als je thuis werkt

Heel wat thuiswerkers doen niet meer de moeite om zich op te kleden. Waarom zou je? Wel, ik geef je graag vijf goede redenen om je ’s ochtends toch even op te kleden.

  • Je komt meteen in de juiste mindset, namelijk ‘werk’ en je wordt dus productiever. Dat lukt je toch niet in een jogging?
  • Als je je in je werkoutfit kleedt, houd je meer werkritme. Je kan ’s avonds ook terug je werkkleding uittrekken en die losse homewear aandoen in de zetel. Het helpt om die breuklijn te creëren.
  • Je opkleden geeft je energie. Je wordt niet sportiever maar net slomer van je joggingoutfit tijdens je werkdag.
  • Als je er goed uitziet, krijg je meer zelfvertrouwen. Je gaat er letterlijk en figuurlijk van stralen. Probeer het maar eens: ruil je sneakers voor je pumps en voel even wat dat voor je doet.
  • Je opkleden zorgt ervoor dat je jezelf graag ziet en wie zichzelf graag ziet, kan ook meer liefde geven en wordt dus door anderen ook graag gezien. Kleine moeite voor een groot effect dus.

Nog niet overtuigd? Misschien helpt dit.

Verschillende onderzoeken van vóór de coronacrisis bewezen al dat er een verband is tussen een formelere kledingkeuze, verhoogde hersenactiviteit, hogere productiviteit en betere prestaties.

Je mooi kleden moet je vooral voor jezelf doen, maar het helpt ook om succes te boeken. Denk daar aan als je een videocall hebt met een belangrijke prospect of klant. Of als je afspreekt met een blind date voor een wandeling in het bos 🙂

Fancy Friday Forever

Zullen we vanaf nu elke vrijdag tot ‘Fancy Friday’ uitroepen? ‘Casual Friday’ is zoooo jaren ’90, …

PS: Heb je hulp nodig om je ‘fancy’ te kleden? Om je eigen stijl te vinden? Of de juiste professionele uitstraling neer te zetten? Kijk dan zeker eens bij mijn coachingaanbod voor imago of stijl.

  • Delen