Dominant in een jeansjasje?

Heb je er ooit bij stilgestaan dat je kleding ‘spreekt’? Neen? Wel, toch is het zo. Een jeansjasje heeft een andere taal dan een strakke blazer. Een bloemenjurk straalt iets anders uit dan een klassieke zwarte jurk. Dat zie je waarschijnlijk zo voor je. Om er authentiek uit te zien en de juiste uitstraling neer te zetten, heb je vaak verschillende stijlelementen nodig.

Wil je er bijvoorbeeld warme en toegankelijk uitzien, maar tegelijk ook zakelijk en professioneel? Dan komt het erop aan om de juiste kledingstukken te combineren en de juiste accenten te leggen. Maar OOK rekening te houden met je fysieke kenmerken, de vorm van je hoofd en je lichaam bijvoorbeeld. En dat is niet altijd eenvoudig.

Het voorbeeld van het jeansjasje

Een vrouwelijke bedrijfsleider (50+) die de reputatie heeft ‘streng’ te zijn, gaat presenteren voor een aula met jonge studenten en wil graag  jong en dynamisch overkomen. Ze kiest voor een witte blouse, een donkere broek én een jeansjasje om haar jeugdigheid te laten zien. Gemakkelijke truc, en soms werkt die echt, maar niet zo bij deze vrouw. De studenten vinden dat ze dominant overkomt. Hoe dat komt? Het jeansjasje dat ze gekozen had, had veel rechte lijnen en die maakten het geheel nog steeds te strak (zie voorbeeld op de foto). Zo kwam ze nog steeds streng en niet meteen jong over.

De impact van rechte en ronde vormen

Rechte vormen hebben altijd een ietwat strenger en afstandelijker effect dan ronde vormen. Maar als ze kloppen bij jouw esthetiek, dan krijg je een mooi aantrekkelijk beeld en kan je bijvoorbeeld een zachtere uitstraling neerzetten door voor lichte kleuren of printjes te kiezen.

De vorm van je hoofd

Kijk zelf eens in de spiegel naar je hoofd. Zie je ronde of eerder rechte vormen? Kijk naar je kaaklijn. Loop die eerder rechthoekig/driehoekig of ovaal/cirkelvormig?

  • Kies je halsuitsnijdingen in functie van je hoofd. Ronde vormen in je gezicht? Ga voor ronde halsuitsnijdingen? Rechte vormen in je gezicht? Ga voor rechte of driekhoekige halsuitsnijdingen.
  • Kies voor een jasje met een revers met ronde hoeken als je ronder bent. Voor rechte hoeken als je rechter bent.

Authenticiteit uitstralen

Als er teveel contrast is tussen je kledingstuk en de vorm van je gezicht of lichaam, loop je het risico dat je als persoon wegvalt en niet helemaal gezien wordt voor wie je bent. Je hoofd komt als het ware los van je jasje, …

Als mensen tegen je zeggen: ‘Wat een knappe jas!” is het goed mogelijk dat die jas inderdaad knap is, maar niet helemaal past bij jouw vormen. Het is de jas die opvalt, niet jij. Beter is het als mensen zeggen: ‘Wauw, jij ziet er goed uit.” Dan weet je dat het geheel goed zit!

De ‘juiste’ uitstraling is een combinatie van jouw esthetische kenmerken, je persoonlijkheid, je vormen en wat je precies wil tonen aan de buitenwereld. Dat vertalen in kleding is geen eenvoudige klus, maar het kan, geloof me. Als je dat eenmaal kan, wordt je helemaal gezien voor wie je bent en dat schept vertrouwen.

Geen idee hoe je dat doet? Ik help je graag. Kijk eens bij mijn aanbod imagocoaching.

  • Delen