Wat trek je aan bij een presentatie? 7 tips voor gegarandeerd succes!

Als je een presentatie moet geven voor een publiek, maak je je waarschijnlijk vooraf al kopzorgen over wat je aan gaat trekken. Dat is goed, want je uiterlijk is een belangrijk aspect voor een succesvolle presentatie, zeker voor een onbekend publiek.

De eerste indruk wordt immers voor 55% bepaald door je uiterlijk en je lichaamstaal. 37% door je stemgeluid en intonatie en maar 8% door de inhoud. Hier volgen zeven tips voor een geslaagde look tijdens een presentatie.

Tip 1: Breng de aandacht naar je gezicht

Zorg dat je publiek naar boven kijkt. Je wil toch vooral dat ze je gezicht en je gezichtsuitdrukking zien en niet afgeleid worden door je schoenen bijvoorbeeld.

  • Vrouwen kunnen handig gebruik maken van accessoires zoals oorbellen, halskettingen of sjaals (wel niet alles tegelijk) en kleur bovenaan.
  • Mannen kunnen voor een gekleurde das kiezen of een hemd met wat kleur.

Zorg dat je publiek niet wordt afgeleid naar beneden door bijvoorbeeld oranje schoenen of felgekleurde kousen. Tenzij je ergens achter staat natuurlijk.

Tip 2: Stem je kleding af op je doelpubliek

Is je publiek overwegend zakelijk gekleed (bv. financiële sector of consulting), kies dan zelf ook voor een meer zakelijke look. Sta je voor een publiek uit de sociale sector, kies dan voor een meer casual en relaxte stijl. Een blazer mag je dan achterwege laten. Blijf wel altijd jezelf. Als jij je goed voelt in een blazer, doe die dan wel aan, maar maak je outfit dan wat meer casual door bv. een sneaker i.p.v. pumps of veterschoenen te dragen.

Tip 3: Draag geen zwart of felle kleuren

Let op de kleur van je kleding. Zwart is hard en felle kleuren kunnen pijn doen aan de ogen van je toeschouwer. Wil je opvallen, kies dan voor rood. In het algemeen is het best om voor vrij neutrale tinten te kiezen: bv. blauw, groen, grijs, roze, … zodat de aandacht naar je gezicht gaat en je niet wordt afgeleid door schreeuwerige kleuren.

Tip 4: Geen kreuken of vlekken

Zorg dat alles verzorgd is. Vermijd bijvoorbeeld modder aan je schoenen en zorg voor kreukvrije kledij.

  • Mannen, draag je blazer alleen op het podium en hang deze mooi op een kapstok vooraleer je moet gaan presenteren.
  • Vrouwen: katoen en linnen vermijd je best, dat kreukt en geeft een slordige look.

Tip 5: Zorg dat je vrij kan bewegen in je kleren

Zorg dat je vrij kan bewegen op het podium. Draag dus zeker geen te strakke kleding en laat niet te veel bloot zien (bv. hoge split of diepe decolleté). Als je al zittend moet presenteren (bv. in een panel), let er dan ook op dat je rok niet openvalt (dat heb je bv. met overslagjurken en wikkelrokken). Op die manier vermijd je ook dat je aan je kleding zit te frunniken tijdens je presentatie (zo wek je de indruk dat je nerveus bent).

Tip 6: Draag schoenen waar je gemakkelijk mee kan rondstappen

Kan jij goed stappen op torenhoge pumps, … doen dan zou ik zeggen, maar als je dan loopt alsof je op stelten stapt, kies dan toch voor een lagere hak. Een schoen met een hakje maakt je wel wat groter en zal er dus voor zorgen dat je net iets meer kracht uitstraalt. Tenzij je er natuurlijk niet op kan lopen…  Kies dan voor een elegante platte schoen. Voor de mannen is dit uiteraard geen issue. Of toch: doe geen gloednieuwe schoenen aan als je blaren wil vermijden. En zorg dat ze spik-en-span zijn.

Tip 7: Draag kleding die jouw persoonlijkheid laat zien

Blijf ten alle tijde jezelf. Zorg dat je kleding aan hebt waar jij je top in voelt, die past bij jouw persoonlijkheid en wat je wil uitstralen. Eigenlijk hoort deze tip bovenaan, want als je dat doet, ga je meteen meer zelfvertrouwen uitstralen en dat is nét wat je nodig hebt voor een succesvolle presentatie.

Hulp of coaching nodig voor een perfecte kledingstijl tijdens je presentaties? Kijk eens bij imagocoaching.

  • Delen