Je stijl leren kennen? Maak een moodboard

Er zijn heel wat redenen waarom klanten mijn hulp inroepen, maar één reden die vaak terugkomt is het niet hebben van een eigen persoonlijke stijl. Nu kan ik je alvast gerust stellen dat iedereen wel een bepaalde stijl heeft, ook al zie je dat misschien niet. In de ideale wereld past die stijl helemaal bij je persoonlijkheid en het is net daar dat het schoentje wel eens wringt.

Een heel goed hulpmiddel om je stijl te leren kennen is het maken van een moodboard.

Dat is alvast een standaard opdracht als je een stijltraject bij me start.  Het geeft je inzicht in wat je mooi vindt: kleuren, vormen, patronen, rokken of broeken, … Door beelden samen te brengen, zie je plots een interessant geheel met welbepaalde patronen.

Hoe maak je een moodboard?

 • Zoek afbeeldingen die jij mooi vindt, waar je hart sneller klopt, die aansluiten bij wie jij bent. Dat mag van kleding en accessoires zijn, maar ook personen die jou inspireren, kunst, interieur, … alles waar jij een binding mee hebt.
 • Laat alle negatieve gedachten los en zet ook de stem uit die denkt ‘Oh maar dit kan ik niet dragen. Of dit past toch niet bij mij?’ Het gaat hier echt over wat je mooi vindt. Spreek je eerste gevoel aan.
 • Plak al je foto’s samen op een groot blad of doe het digitaal in Pinterest of via PowerPoint.

Analyseer je moodboard

Bekijk je moodboard eens vanop afstand en stel je de volgende vragen:

 • Welke sfeer straalt het uit? Romantisch, stoer, vrolijk, licht, donker, zakelijk, casual, creatief, …?
 • Zie je veel effen kledingstukken of eerder printjes? Een mix?
 • Welke kleuren zie je het meest en welke ontbreken er?
 • Wat voor belijningen, stoffen en vormen zie je? Soepel vallende modellen, wat meer rechte lijnen, krachtig of zacht? Glanzende  stoffen of veel natuurlijke materialen? Of juist iets heel anders?

In je moodboard zie je de stijl die je mooi vindt en die naar alle waarschijnlijkheid ook echt bij je past.

Bij sommige mensen zie je een heel duidelijk beeld (bv. klassiek) zoals in dit moodboard voorbeeld van één van mijn klanten. Bij anderen is het een mix van verschillende stijlen, maar ook dat is dan weer een stijl 🙂 Mijn moodboard (zie afbeelding) bijvoorbeeld: er zitten zowel klassieke, romantische, design als minimalistische stijlen in.

Wat doe je daar dan mee?

Gebruik het bij twijfel

Een moodboard kan je helpen als twijfelt aan een kledingstuk dat je wil kopen of om te weten of een stuk dat in je kast hangt (nog) bij je past. Zo zie je bijvoorbeeld meteen dat mijn rood-blauwe blouse niet echt bij mijn moodboard past. De kleur (rood) en het patroon zijn helemaal niet mijn ding. Je vindt in mijn kast slechts één rode jurk.

Ik kocht deze blouse intussen al wel vier jaar geleden op een citytrip in Amsterdam en heb ze twee keer gedragen. Het was één van die impulsaankopen die ik alleen maar doe als ik een souvenir wil meenemen van een plek die op dat moment mijn hart sneller doet kloppen. Voor mij één van de zeldzame risicomomenten voor een miskoop. Ik verkocht de blouse intussen op Vinted 🙂

Evalueer je kleerkast

Zet je moodboard eens naast elk kledingstuk in jouw kast. Past het erin? Of niet? Indien het antwoord ‘neen’ is kan dat verschillende redenen hebben:

 • je verloochent je stijl en kiest voor kleding die je persoonlijkheid (om welke reden dan ook) niet tot zijn recht doet komen
 • je kiest voor trends en mode zonder er echt bij stil te staan of het wel bij je past
 • je bent een impuls- of emotiekoper en weet niet echt wat bij je past

Stijl kan veranderen

Je stijl kan ook veranderen. Op onderstaande foto zie je een jurk die ik wel veel gedragen heb, maar nu niet meer. Op het moment van de aankoop hield ik van retro en was ik communicatieverantwoordelijke van het UZA. Ik moest in die functie serieus voor de dag komen, zeker als ik journalisten over de vloer kreeg. Deze jurk combineerde retro (passend bij mijn persoonlijkheid toen) en klassiek (passend bij mijn functie). Retro zit echter niet meer in mijn huidige moodboard. Bovendien zit het zwart te dicht bij mijn gezicht en stoort me dat vandaag.

Stijl verandert mee met je persoonlijkheid, maar ook wel met je leeftijd en met je professionele leven bijvoorbeeld.

Dieper graven

Wil jij dieper graven en aan de hand van je moodboard én andere oefeningen weten welke kleding echt bij jou (je persoonlijkheid en je figuur) past, je kleerkast onderwerpen aan een kritische blik en voor eens en altijd komaf maken met miskopen? Eindelijk een kast vol kleding hebben waar je echt gelukkig van wordt?

Contacteer me dan voor een vrijblijvend gesprek of lees meer over de verschillende stijlcoaching formules.

Of volg de dagworkshop ‘Kleed je zoals je bent’. In de namiddag maken we daar een noodboard. Ik breng massa’s tijdschriften mee, dus je hebt er heel wat materiaal om mee aan de slag te gaan. Meer info vind je hier.

 • Delen