Kies voor duurzame stoffen en kwaliteit

Aan de stof herken je vaak de kwaliteit van de kleding. Kiezen voor duurzaamheid, is ook kiezen voor de juiste stoffen. Voel de stof en vooral: lees het label! Mijn klanten zullen het beamen, … ik heb een hekel aan acryl en polyester. Zeker als dat het grootste deel is van de stof (meer dan 90%). Waarom? Dat deel ik graag met je.

Synthetische stoffen

Synthetische stoffen kan je niet allemaal in de categorie ‘niet duurzaam’ steken.

  • Zo zijn er kunststoffen die van chemische producten zijn gemaakt zoals polyamide, acryl en polyester. Ze worden gemaakt van petroleumderivaten en zijn in dat opzicht niet echt duurzaam.
  • Er zijn echter ook kunstvezels die van natuurlijke producten worden gemaakt zoals viscose, rayon, acetaat. Een betere keuze dus.

Voordelen en nadelen van synthetische stoffen 

  • Het voordeel van synthetisch stoffen is dat ze nauwelijks kreuken en vrij snel drogen.
  • Als chemische stoffen vermengd worden met natuurlijke stoffen (liefst in een klein %) geeft dit wel het voordeel dat de natuurlijke stof minder kreukt of meer vuil afstoot bijvoorbeeld. Bovendien blijft de stof dan ook vaak langer mooi na het wassen.
  • Het nadeel, zeker van polyester en acryl, is dat je er snel in gaat zweten en dat meteen ook een vies geurtje met zich meebrengt. Bovendien trekken deze stoffen ook sneller vuil en stof aan.
  • Viscose neemt goed vocht op, voelt koel aan en valt soepel.  Nadeel: 100% viscose moet na het wassen meteen gestreken worden.

Natuurlijke stoffen

Natuurlijke stoffen worden gemaakt van plantaardige of dierlijke vezels, zoals linnen, katoen, jute, kasjmier, angora, alpaca, wol, zijde. Altijd een goede keuze, hoewel mensen die vegan zijn, ook vaak bewust wol en zijde in de winkel laten liggen.

Katoen niet altijd goed voor het milieu

Een kwart van alle pesticiden in de wereldwijde landbouw wordt gebruikt voor het verbouwen van katoen. Ze vergiftigen het milieu. Bovendien is er heel veel water nodig om katoen te produceren. Het voordeel van katoen is wel dat het koel aanvoelt, de warmte isoleert en sterk elastisch is. 

Kies voor biokatoen

Bij het telen van biokatoen worden geen schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Het wordt ook handmatig geplukt en daarom is er minder biokatoen. Katoen volledig vervangen door biokatoen is dus voorlopig nog moeilijk.

Kies voor Lyocell (Tencel)

Lyocell wordt van houtvezels gemaakt, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. De chemische stoffen worden grotendeels hergebruikt en het afvalwater is niet schadelijk. Het is een goed alternatief voor viscose. Het duurzame merk Armed Angels werkt veel met Lyocell en andere nieuwe duurzame stoffen.

Linnen: een goede keuze

Linnen wordt van vlas gemaakt. Omdat het productieproces best intensief is, is linnen vaak wat duurder. Daarom mengt men linnen ook vaak met katoen of andere stoffen. Linnen is ideaal in de zomer als je wat koelte wil want het absorbeert het vocht. Op dit moment is linnen weer helemaal in. Een goede duurzame keuze!

Zijde: duur maar duurzaam 

Zijde is een ideale stof omdat het koel aanvoel in de zomer en in de winter de warmte isoleert. Het is een duur materiaal omdat het grotendeels van de cocon van de zijderups komt en er dus niet zo veel van kan geproduceerd worden.

Ga voor gerecycleerde materialen

Je ziet vaak ‘recycled’ op de labels staan tegenwoordig. Let wel op met ‘greenwashing trucjes’ want 100% recycled polyester blijft nog altijd polyester, een stof die op zich niet duurzaam is. Kijk ook even hoeveel % gerecycleerd is en uit welk materiaal het komt. Een jeansmerk dat echt 100% recycled is, is bijvoorbeeld het jeansmerk Honest.

Elastaan

In heel wat kleding wordt elastomeer of stretch verwerkt. Dit is ook een synthetische vezel en van zodra het bv. in katoen verwerkt zit, wordt deze stof moeilijker recycleerbaar. In lingerie en sportkleding is altijd stretch verwerkt. Dat is nu eenmaal nodig voor het comfort. Let op met te veel elastaan in jeans. Als er te veel stretch in zit, gaat de stof al je oneffenheden blootleggen en gaat de stof snel uitrekken en zijn mooie vorm niet behouden. Voor jeans geldt maximaal 2% stretch.

  • Delen