Ga nooit shoppen als je je niet goed voelt

Als ik tijdens workshops vraag waarom de deelnemers een miskoop doen, is een van de argumenten vaak: “Ik kocht het op een moment dat ik het gevoel had dat ik iets nodig had om me op te peppen.”

Als je niet goed in je vel zit, kijk je op een andere manier naar kleding.

  • Je denkt dat de kleding je mooier zal maken en je dus een beter gevoel zal geven. Vaak kies je dan voor vrolijke dingen of kleding die niet helemaal bij je past.
  • Het kan er ook voor zorgen dat je helemaal blokkeert en afhaakt  bij het shoppen. Niets ziet er geweldig uit en omdat je je niet goed voelt, lukt het je ook niet om objectief een mooi stuk uit de rekken te halen dat je wel goed zal staan. Omdat je dan toch heel de reis naar de winkelstraat hebt gemaakt, koop je toch maar iets. Gewoon om van dat nare gevoel af te zijn.

Maar de bevrediging van de aankoop is maar van korte duur, ... er bestaat zoiets als een ‘shopper’s high‘ waarbij er dopamine vrij komt tijdens het shoppen, dezelfde stof die ook in onze hersenen vrijkomt bij gokken of alcohol bijvoorbeeld. Die high duurt dus echt maar kort, om daarna in een diep dal te belanden. De kleding die je kocht, verdwijnt vaak al snel naar de diepere plekken in je schuif of ergens onderaan je stapel.

Hoe je jezelf in een spiegel ziet, hangt heel erg af van je gevoel.

  • Als we ons niet goed voelen, vinden we ook dat we er niet goed uitzien en gaan we al onze negatieve kanten uitvergroten. We kijken gefrustreerd naar ons spiegelbeeld en hopen dat een mooi kledingstuk ons ook mooier gaat maken, … we kijken alleen niet meer objectief naar dat kledingstuk.
  • Voelen we ons super, dan zien we alleen nog de positieve kanten en kiezen we ook kleding uit die die positieve kanten onderstreept.

Tips om miskopen te vermijden

  • Ga nooit shoppen als je je slecht voelt. Ga iets anders doen waar je energie van krijgt: een glas wijn met je vrienden, een wandeling, …
  • Shop in je eigen kleerkast en trek de kleding aan die je normaal een goed gevoel geeft. Kijk eens in de spiegel en benoem wat maakt dat je je geweldig voelt in deze kleding.
  • Als je online shopt: zet gewoon een ‘hartje‘ bij het kledingstuk dat je leuk vindt in je negatieve bui. Druk niet op het winkelmandje. Later zal je zien dat de hartjes niet helemaal juist stonden 🙂

Hulp nodig bij het shoppen?

Kijk eens bij personal shopping.

  • Delen