Hoe koop je slim tweedehands?

Koop jij tweedehands kleding op Vinted of een ander online platform? Ik wel, maar nog maar sinds kort. Ik verkocht er eerst alleen mijn eigen kleding of die van mijn kinderen, vaak met succes. De drempel om zelf te gaan kopen was net iets te groot. Niet omdat ik geen liefhebber ben van tweedehands, … wel omdat ik mijn weg er niet meteen in vond. Ik hoorde steeds vaker mensen die heel blij waren met hun tweedehandsaankopen en besloot dan ook hun tips hier te bundelen voor jullie.

  • Weet wat je zoekt. Hoe specifieker, hoe gemakkelijker om iets te vinden. Als je op zoek bent naar bijvoorbeeld een roze blazer of een paar witte cowboylaarzen én je je maat kent, dan vind je in een handomdraai wat er beschikbaar is.
  • Weet welke merken je figuur flatteren. Als je de pasvorm goed kent omdat je al eerder van dit merk kocht, zal de kans dat je de foute maat koopt, veel kleiner zijn.
  • Volg de merken die je normaal ook koopt. Vaak beantwoorden ze aan jouw stijl en ga je dus op die manier sneller kleding vinden die bij jou past.
  • Volg de personen bij wie je leuke kleding hebt gespot of kijk zeker eens naar hun volledige aanbod. Ze hebben vaak dezelfde stijl of kledingmaat als jij.
  • Heb je een nieuw stuk gespot? En eventueel zelfs gepast? Kijk eens of het niet ook tweedehands te koop is. Vaak belanden miskopen heel snel op een tweedehandswebsite. Zo kocht een vriendin van me een fantastische zonnebril op Vinted. Ze had hem enkele weken ervoor gepast in een winkel en vond hem toen te duur. Maar door actief op zoek te gaan, vond ze hem ook tweedehands, aan een veel lagere prijs natuurlijk, …
  • Durf extra afmetingen of extra informatie over materiaal enz. vragen. Zo ben je écht zeker dat het kledingstuk gaat passen.
  • Vooraleer je koopt, chat je best even met de verkoper. Zo voel je snel of het iemand is die authentiek en eerlijk is. Ook belangrijk als je een aankoop doet puur op basis van een foto.

Maar misschien wel het allerbelangrijkste: ken je kleuren en je stijl en weet welke pasvormen en stoffen jou goed staan. Dan wordt het zowel voor tweedehandskleding als voor nieuwe kleding veel gemakkelijker om de juiste kleding te vinden waarin jij helemaal gelukkig wordt. Meer over stijlcoaching lees je hier.

PS: Ik kocht enkele weken geleden mijn eerste trui op Vinted en paste bovenstaande trucjes toe. Het koste me niet echt veel tijd om de roze wollen trui van één van mijn lievelingsmerken (Just in case) te vinden. Ik ben er heel blij mee, want hij ziet er uit als nieuw, maar kostte me 1/5 van een nieuwe trui van dit merk.

  • Delen