Besparen op je kleding

Jammer genoeg werd 2022 een crisisjaar op financieel vlak. En het einde van de inflatie en de energiecrisis is nog niet meteen in zicht. Een positieve nood daarbij is wel dat we een pak bewuster omgaan met ons kledingbudget. We denken meer na als we gaan shoppen en maken meer gefundeerde keuzes. Dat kan ik alleen maar toejuichen, want het past helemaal bij de filosofie van Dress for More Happiness: koop alleen waar je je gelukkig in voelt.

Enkele besparingstips voor je kleding:

  • Ga niet plots naar de Primark of andere fast fashion merken: de kleding is er misschien goedkoper, maar ziet er ook vaak snel minder goed uit en slijt sneller. Ga liever voor 1 kwalitatief stuk dan voor 10 goedkope stuks.
  • Denk altijd aan ‘cost per wear’. Hoe vaak ga je een kledingstuk dragen? Koop je bijvoorbeeld een mooie winterjas van een goede kwaliteit? Die zal je in de winter bijna dagelijks dragen en is dus zeker een investering waard. Bovendien zal hij zeker meerdere jaren meegaan. Reken maar eens uit. Misschien kost die jas je nog maar  1 euro per keer dat je hem draagt.
  • Kijk voor je gaat winkelen altijd even na wat je écht nodig hebt. Wat mist er nog in je kast? Op die manier vermijd je dat je met de zoveelste jeans thuis komt.
  • Vervang je lievelingsstuks als ze versleten zijn door stuks in een gelijkaardige stof en/of snit. Focus je daar op. Je weet immers dat het goed zit.
  • Kies voor een aantal goede tijdloze basics die je gemakkelijk kan combineren. Durf daar voor kwaliteit te gaan. Kijk eens rond in de solden, … maar ga in de solden altijd wel heel bewust op zoek naar de kleding die je nodig hebt. Laat je niet verleiden door ‘goedkoop’, tenzij je een kledingstuk écht, maar dan ook écht fantastisch vindt en instant verliefd bent.
  • Geef jezelf een cijfer als je in de paskamer staat met een nieuwe outfit. Minder dan 8 op 10? Laten liggen!
  • Ga aan de slag in je eigen kleerkast. Er valt vaak zoveel meer te halen uit de kleding die je al hebt. Probeer eens nieuwe combinaties uit. Vergeet ook je accessoires er niet bij te halen. Die maken vaak een groot verschil.
  • Kies ook eens voor tweedehands. Je vindt meer en meer pareltjes op platformen zoals Vinted of The next closet, maar ook in kringwinkels of tweedehandsshops zoals Think Twice kan je vaak pareltjes op de kop tikken.
  • Koop enkele leuke accessoires, zoals een sjaal, een mooi juweel, leuke schoenen, een broche, … om je basisgarderobe er meteen anders te doen uitzien.

Wil je je kleerkast eens onder de loep laten nemen en kijken welke combinaties er nog uit te halen vallen? Ik kom graag bij je langs. Lees er hier meer over.

 

 

 

 

  • Delen