Regenweer? Kies voor een trenchcoat die bij je past

Ik ben een grote fan van de trenchcoat. Waarom? Omdat het een tijdloos klassiek kledingstuk is, dat je instant een stijlvolle professionele look kan geven, maar evengoed heel casual kan gedragen worden. Hij komt tegenwoordig in verschillende uitvoeringen, lang en kort.

Now is the time

Met de maartse buien en aprilse grillen, kan je maar beter een exemplaar in je kast hebben hangen. Dit is echt het seizoen om er eentje aan te schaffen als je er nog geen hebt. En reken maar dat je hem hier in België vaak gaat kunnen dragen. Een goede investering dus.

Hoe kies je nu een trenchcoat die helemaal bij jou past?

Misschien eerst voor de leken onder jullie een korte omschrijving van de trenchcoat: het is een klassieke regenjas, meestal gemaakt uit popeline of gabardine, met een riem, epauletten en flappen op de schouders. Traditioneel heeft deze jas een dubbele knopenrij en wordt hij meestal uitgevoerd in het beige. Maar intussen zijn er heel wat interpretaties van het klassieke model.

Volg deze stappen om te weten welke trenchcoat bij jou past

1. Kies volgens je figuur

 • Heb je een smaller bovenlichaam en wat bredere heupen en benen? Dan is de klassieke trenchcoat ideaal voor jou. De brede knopenrij, de patches op de schouders en de grote kraag verbreedt je bovenlichaam en brengt dus meer evenwicht in je figuur. Let er op dat de jas mooi tailleert.
 • Heb je eerder een breder bovenlichaam en smallere benen, kies dan voor een donker exemplaar en let er op dat de kraag niet te breed is. Tegenwoordig zijn er ook exemplaren zonder dubbele knopenrij of geen knopen. Ga vooral voor die modellen. Kies ook eerder voor een model tot net boven je knie zodat je benen mooi  uitkomen.
 • Ben je recht van vorm? Daarmee bedoel ik dat je weinig ronding hebt in je heupen bijvoorbeeld. Kies dan een klassiek model in een stijver vallende stof.
 • Ben je rond? Ga dan voor een uitvoering in een hele soepele stof.

Voor elk figuur raad ik aan om weg te blijven van de oversized modellen die je nu veel ziet. Slanke vrouwen verdwijnen hier letterlijk in en zwaardere vrouwen lijken er zwaarder mee.

2. Kies volgens je grootte

 • Ben je klein? Ga dan niet voor een heel lang model. Die maken je optisch kleiner.
 • Ben je groot? Dan kan een lang model zeker wel. Maar ook een model dat net onder knie komt bijvoorbeeld.

3. Uitgesproken taille of net niet?

 • Mooie taille? Accentuur je taille met een riem in een andere kleur.
 • Weinig taille: blijf dan bij de riem in dezelfde kleur als je trenchcoat. Draag hem een beetje losser of bind hem achter je rug.

4. Kies in functie van je andere kleding: ga je hem dragen bij een broek of bij een rok of jurk? En bij welke roklengte?

 • Vooral bij een rok of jurk moet je extra opletten op de lengte van je regenjas. Persoonlijk vind ik het niet mooi als er een groot stuk stof onder je jas uitkomt. Draag je vaak langere rokken of jurken, kies dan ook voor een langere trenchcoat. Let er in ieder geval op dat de jas eindigt op of onder de zoom van je rok of jurk.
 • Bij broeken is een iets korter exemplaar op knielengte het vlotst.
 • Draag je een pak of blazer voor je werk? Let dan ook op de breedte van de mouwen. Zorg dat ze breed genoeg zijn om mooi over je blazer te vallen.

5. Kies de juiste kleur

 • Donkerblauw is voor iedereen goed. Blauw is het nieuwe zwart. Bovendien combineert blauw met vele andere kleuren.
 • Beige is de klassieker en past ook bij veel andere kleuren. Let er wel op dat het je gezicht niet te bleek maakt en kijk goed in de spiegel bij het passen. Eventueel kan je er altijd een sjaal op dragen om op te fleuren.
 • Kaki vind ik heel mooi bij herfsttypes. Vrouwen met rode tinten in hun haar of sproetjes. Het geeft een prachtige warme gloed.
 • Er zijn nog heel wat andere kleuren: kijk wat jou flatteert.

Wacht niet te lang

De nieuwe collecties hangen in de winkels en traditioneel is dit het moment waarop je veel regenjassen zal terugvinden. Als je nog veel keuze en jouw maat wil, is het nu ideaal om op zoektocht te gaan.

Kijk ook eens online. Dan heb je alvast een idee van waar ze jouw trenchcoat zouden kunnen hebben. Maar ik raad je zoals altijd echt wel aan om te gaan passen. Stoffen en pasvorm kan je nu eenmaal niet beoordelen op een foto.

Hulp nodig?

Ik kan je zowel helpen bij de analyse van je figuur en de daarbij passende kleding als bij het shoppen zelf. Voorlopig kan ik je enkel stijladvies op maat aanbieden.

 • Op afstand of op mijn werkplek in Schilde. Bij jou thuis mag ik op dit moment nog niet komen.
 • Shoppen kan op dit moment nog niet met twee, maar dat zal wel snel terugkomen.

Bekijk hier de formules.

 • Delen