Maak je kleerkast herfstproof

We zijn begin september en hopelijk komt er nog een mooie nazomer of Indian summer aan, maar met de herfst in aantocht is het een goed idee om terug ruimte te maken in je kleerkast en overzicht te creëren. Zo vind je gemakkelijker dingen terug, zie je meer potentiële combinaties én ga je meer meer kleding uit je kleerkast je ook echt gaat dragen. Het bespaart je bovendien een hoop tijd en stress.

Hoe breng je meer overzicht in je kleerkast?

 • Start met het opzij leggen van kleren die je niet meteen meer zal dragen in de volgende maanden: standjurkjes, topjes, pareo’s, enz. Berg ze op in hoezen of dozen om ze te beschermen tegen stof … of tegen motten.
 • Kleding die je de afgelopen maanden niet gedragen hebt, leg je ook opzij. Vraag je af hoe dat komt. Had je geen gelegenheid om het te dragen (wat ik me bij bv. een chique jurk kan voorstellen in deze coronatijden)? Of is het echt een kledingstuk waar je je niet goed meer in voelt omdat het niet meer aansluit bij je stijl? Of heb je het nooit gedragen? In dat geval, doe je ze beter meteen weg.
 • Ook wat kapot is doe je weg.
 • Leg echte vrijetijdskleding apart in een schuif of doos in je kast: denk aan joggingbroeken, hoodies of homewear.
 • Hang alles soort per soort: broeken bij elkaar, rokken bij elkaar, … dat zorgt voor meer overzicht. Idealiter sorteer je die ‘soort’ ook per kleur.
 • Een alternatief voor 3) is combinaties alvast bij elkaar hangen. Maar als je dat doet, ga je wel gemakkelijk teruggrijpen naar dezelfde combinaties. Ik pleit er eerder voor om combinaties uit te proberen, een foto te nemen en die dan aan je kast te bevestigen, zodat je het snel boven kan halen als je geen inspiratie hebt of gewoon snel moet zijn.
 • Koop dozen of vakverdelers voor je schuiven: orden kousen, ondergoed enz. apart, zodat je het makkelijk kan vinden.
 • Bekijk ook je schoenen een keer. Versleten? Niet meer up-to-date? Weg ermee. Zorg ook voor je schoenen voor een mooi overzicht in dozen (met foto of doorzichtig) of op een schoenrek naast elkaar.

Een update voor je kleerkast zonder veel moeite of geld

Klaar? Kijk eens naar het overzicht dat je nu hebt. Je zal nu beter zien wat je eventueel nog mist.

 • Zijn er kleuren die ondervertegenwoordigt zijn of net oververtegenwoordigt? Als je al drie zwarte broeken hebt, heeft het niet veel zin om er nog één bij te kopen.
 • Bekijk de nieuwe kleuren van het komende herfstseizoen eens, bedenk wat bij jou past en welke kleuren misschien met je bestaande kleding te combineren zijn? Op die manier kan je je huidige garderobe een update geven. Veel heb je vaak niet nodig: een toffe trui, een leuke sjaal, een nieuw paar laarzen. Het kan een groot verschil maken.

Wil je nog grondiger te werk gaan? Dit detoxplan kan je wellicht helpen.

Hulp nodig bij je kleerkast?

Ik kan je helpen met een uitgebreide kleerkastcoaching. Het is er nu het ideale moment voor.

Weten hoe dat precies gaat? Lees het door de ogen van Ilse, één van mijn klanten. 

 • Delen