Dankzij deze kleerkastcoaching zal ik me niet meer snel laten verleiden om zelfs maar te passen. Miskopen zijn verleden tijd.

“Ik merk dat ik me minder snel zal laten verleiden om zelfs maar iets te passen na het stijladvies van Ann. Ik zie meteen een goede reden waarom een kledingstuk al dan niet iets voor mij zou kunnen zijn. Uiteindelijk helpt het me dus om geld uit te sparen want ik doe minder gemakkelijk een miskoop.”

Ik kwam Dress for more happiness bij toeval tegen op Facebook. Er zou binnenkort een workshop plaatsvinden rond het belang van kleding en lichaamstaal bij het maken van een eerste indruk. Met mijn job als zelfstandig ondernemer toch iets om bij stil te staan. Aangezien ik zelf (veel te) weinig met kleding bezig ben vond ik dit een uitgelezen moment om mijn (onbestaande) kennis hierover te gaan bijschaven. Een beetje onwennig trok ik op het afgesproken moment naar de locatie in kwestie, een prachtige duplex aan het Rivierenhof in Deurne. We waren met een 8-tal deelnemers en kregen een avondje theorie over de do’s an  dont’s rond kleding. Zeer interessant, maar voor mij bleef het moeilijk om de toepassing ervan naar mijn eigen situatie te vertalen. Zaakvoerder Ann had wel indruk op me gemaakt (ah ja, die is natuurlijk experte in hoe je een goede eerste indruk maakt). Ik vond Ann een fijne vrouw, no nonsense, met een naturelle uitstraling en zonder allures. Kortom, ik voelde me onmiddellijk op mijn gemak.

Een hele dag door mijn kleerkast snollen, passen en combineren

Zo spraken we net voor de coronalockdown af om eens door mijn kleerkast te snollen om te bekijken welke stukken er nu wel of niet in thuis hoorden en wat ik nog miste in mijn garderobe. Het bleek een behoorlijk gevulde en vermoeiende dag te worden. Vooraf had Ann me gevraagd om de kleding die ik niet meer droeg apart te leggen van mijn favoriete stukken.

Starten deden we met een analyse om te bepalen welk kleurtype ik ben. Tijdens de workshop eerder was al duidelijk geworden dat ik qua figuur een O-type ben en  rekening moet houden met het feit dat ik niet al te groot ben. Daarna gingen we aan de slag met mijn kleerkast. Bij alle stukken die ik niet meer droeg, werd geanalyseerd waarom dat zou kunnen zijn: verkeerde kleur, verkeerd model, te grote print, geen combinatiemogelijkheden met andere stukken uit mijn kast,… heel wat stukken gingen onherroepelijk de Vinted-stapel op. Toch kwam er ook bij mijn “vergeten” kleding een truitje tevoorschijn dat ik blijkbaar super kon combineren met andere zaken, ik had het alleen nooit beseft. De stukken die door Ann werden goedgekeurd, werden apart gehouden.

Na een korte lunch doken we terug de kleerkast in. We haalden er mijn schoenen bij en Ann begon te combineren. Deze broek kan met dat T-shirt of die trui en met deze sjaal om het af te werken. Zo ging het met al mijn broeken, rokken, kleedjes, T-shirts, …

Dankzij de foto’s kan ik alles onthouden

Ik merkte al snel dat ik dit nooit zou kunnen onthouden maar gelukkig had Ann daar een oplossing voor. Van elke combinatie werd een foto gemaakt die later in het verslag telkens van commentaar werd voorzien:  stralende look, stijlvol, goede benen, toffe look, top, fris … maar ook : te lang, te vermijden, minder mooi, niet jouw topkleur, vermijd glitter… Ann voegde ook een verslag toe met de kleding die ik nog extra kon gebruiken in mijn kast. Die lijst was gelukkig niet heel lang.

Shoppen blijft nadenken 

Gaan shoppen kon ik niet onmiddellijk door de lockdown die vrijwel meteen daarna in voege trad. Online heb ik me wel vrij snel een bloesje in de juiste kleur én met de juiste snit aangeschaft. Ik stuurde onmiddellijk trots een foto naar Ann. Goedgekeurd! Yess, ik heb het begrepen.  Toch merk ik dat ik goed moet nadenken voor ik een aankoop doe… maar oefening baart kunst,  het komt wel goed. Ik ben ondertussen ook een keer lokaal gaan shoppen en merk dat ik me minder snel zal laten verleiden om zelfs maar iets te passen, ik zie meteen een goede reden waarom dit stuk al dan niet voor mij zou kunnen zijn. Uiteindelijk helpt het me dus om geld uit te sparen want miskopen zullen minder vaak voorkomen.

En mocht ik toch nog nood hebben aan begeleiding dan plan ik toch gewoon een shoppingdagje met Ann in. Gezellig!

Ilse, kantoorhoudster Argenta, volgde verschillende workshops en een kleerkastcoaching