Lenteschoonmaak in je kleerkast: analyseer eerst je winterkleding

Sta je ook te popelen om je winterkleding op te bergen en in te ruilen voor een kleerkast vol vrolijke lente- of zomerkleren? Het weer is er – bijna – klaar voor, maar ben jij er wel helemaal klaar voor? Een gouden tip: analyseer je winterkleding zodat je weet welke lentekleding je best in je kast hangt of vooraleer je naar de winkel holt. 

Bekijk je winterkleren aandachtig vooraleer je ze opbergt of in een ander kast hangt.

  • Vraag je af of je het gedragen hebt of niet? Indien niet, vraag je af waarom dat zo is. Is het de kleur? De print? Het model? Analyseer dit, zodat je ook voor de lente of zomer niet weer het foute model koopt of in je kast hangt.
  • Kijk in welke kleuren, prints en pasvormen jij je het best hebt gevoeld. Ga op zoek naar die snits en kleuren, ook in je lentekleding. In de winter draag je soms donkerdere kleuren, maar eigenlijk hoeft dat niet. Als jij je ook in de winter het best voelde in je roze trui, kijk dan ook uit naar roze voor de lente.
  • Of droeg je het niet omdat je er tijdens corona niet te kans toe kreeg (bijvoorbeeld omdat je thuis werkte of omdat je niet op restaurant ging)? Maar wilde je het doodgraag wel dragen? Dan hoort het tot jouw toppers.
  • In welke kleding voel jij je het fijnst? Waarin voel je je helemaal ‘jij’? Is dat een jeans met een sobere trui? Of eerder een lange jurk met bloemen? Een broekpak? Een blouse met rushes of een minimalistisch wit hemd? Welke kleding drukt helemaal jouw persoonlijkheid uit? Is dat in een casual stijl? Een chique stijl? Minimalistisch? Klassiek? Apart? Romantisch? Die ‘feel’ moet je ook in je lentekleerkast terugvinden.
  • Welke kleding doet je stralen en straalt helemaal uit wat jij wil tonen: bijvoorbeeld vrouwelijkheid, creativiteit, no nonsense, gastvrouw, … kijk eens welke winterkleding dat voor jou deed en zoek naar dezelfde uitstraling in je lentekleding.
  • Focus je altijd op je favoriete kleding, weet wat aan dat kledingstuk zo fantastisch is voor jou. Vaak is die kleding ook op een bepaald moment versleten en moet je het vervangen: kies gewoon voor hetzelfde. Soms hebben merken elk seizoen wel hetzelfde model in hun collectie, soms in een andere kleur, maar goed verkopende pasvormen, komen vaak terug. Nathalie Vleeschouwer bijvoorbeeld: zij brengt deze fantastisch zittende broek elk seizoen weer terug uit. Ga actief op zoek, eventueel doe je dat online. Dat heeft het voordeel dat je heel wat parameters kan ingeven en je heel gericht op zoek kan gaan.
  • Maak eventueel foto’s van de winterkleding die je veel hebt gedragen. Zo weet je wat je nog hebt vooraleer je in september weer terug verleid wordt door de nieuwe wintermode.

Maar nu eerst lente! Geniet van elke zonnestraal.

Meer lezen over hoe je je kleerkast kan detoxen? Ik schreef er al heel wat artikels over. Lees hier alvast de essentiële tips.

Ik help je ook graag met kleerkastcoaching zodat jij een echte happy kleerkast hebt. Bekijk mijn aanpak hier.

  • Delen