Kleding voor 45-plus: waarop moet je letten als je ouder wordt?

In mijn laatste workshop viel het me op dat de meeste deelnemers tussen de 45 en de 55 waren. Typisch een leeftijd waarin je lichaam stilaan veranderingen ondergaat. Kleding die vroeger goed voor je werkte, staat je soms helemaal niet meer. Je staat voor een nieuwe zoektocht naar kleding die helemaal bij je nieuwe lichaam past.

Bij de meeste vrouwen wordt de taille wat breder of komt er wat extra volume bij rond de buik. Anderen krijgen net iets meer heupvet of zwaardere armen. En er zijn er ook die slanker worden, maar dat blijft een minderheid. Bovendien is ook onze huid minder elastisch, wat we merken aan de extra rimpeltjes in ons gezicht, hals of aan onze billen of onze buik. Net zoals we onze huid extra moeten gaan verzorgen vanaf 45, is het ook belangrijk dat we eens stilstaan bij onze kleding en wat ons veranderend figuur het meest flatteert.

Ik zet graag een aantal tips voor julie op een rijtje.

1. Leg het accent niet te veel op je taille

Was je gezegend met een wespentaille, maar blijft er nu niet meer zoveel van over? Maak dan niet de fout om plots vormeloze kleding zonder taille te gaan kopen.

 • Kies nog wel voor aansluitend kledij, zeker als je een mooi bovenlichaam hebt, maar gebruik geen brede riem in je taille. Die laat net zien dat er daar niet meer zoveel taille is.
 • Kies liever voor een jurk met een ingewerkte taille of voor een smalle riem in de stof van je jurk. (zie foto)
 • Draag je aansluitende blouse of truitje net over je broek of rok.

2.  Camoufleer je buikje

Ook hier weer: vermijd vormeloze kleding. Dat maakt je altijd zwaarder.

 • Kies voor een drappage op je buik.
 • Draag je aansluitende blouse of truitje net over je broek of rok.
 • Kies voor broeken en rokken met een plat stuk bovenaan.
 • Vermijd bandplooien in je broeken of rokken.

3. Vermijd mouwloze kledingstukken

Als je armen minder elastisch zijn, is het beter om ze te bedekken met een korte mouw, of beter nog met een 3/4 mouw.

 • Een 3/4 mouw zal er altijd voor zorgen dat je er slanker uitziet.
 • Zorg ook dat je mouw nooit in je armen snijdt.
 • Laat je mouw nooit eindigen op het zwaarste punt van je armen.

4. Ga voor nét iets langere rokken of jurken

Als je gewoon was om korte rokken of jurken te dragen, kies dan op deze leeftijd toch eerder voor een rok net boven, op of onder je knie. Dat gaat je figuur veel beter tot zijn recht doen komen en past beter bij deze leeftijd.

5. Kies voor meer kleur

Naarmate we ouder worden verliezen we geleidelijk aan pigment in onze haren, maar ook de kleur van onze huid en ogen verandert hierdoor. Onze kleur wordt wat zachter en minder intens. Eenmaal de menopauze er aan komt, wordt de kleur van je huid minder warm. Dat is dan ook een van de redenen waarom zwart of wit je bijvoorbeeld minder mooi gaat staan. Het kan je wat valer maken. Vaak frist wat meer kleur dicht aan het gezicht een ouder wordende vrouw echt letterlijk weer op, op voorwaarde natuurlijk dat het de juiste kleur is. Je ‘kleurtype’  kan veranderen naarmate je ouder wordt, zeker als je ook wat grijzere haren hebt gekregen. De moeite om eens te laten onderzoeken tijdens een kleuranalyse.

6. Blijf up-to-date

Met ‘up-to-date’ bedoel ik niet dat je de laatste mode moet volgen, maar zorg wel dat je er niet antiek gaat uitzien. Je bent nog maar 45-plus, geen 80! Kleding van de jaren ’80 is hip bij jonge meisjes, maar bij jou lijkt het alsof je al jaren geen geld meer hebt uitgegeven aan nieuwe kleding en je letterlijk achter staat. Investeer in goede, kwaliteitsvolle basics die passen bij je figuur.

7. Ga voor kwaliteit

Naarmate we ouder worden, wordt ook kwaliteit steeds belangrijker. We hebben meer te camoufleren, en dat doe je bij uitstek met kleding die goed aanpast, niet opwolt, niet kreukt en niet glimt door goedkope synthetische stoffen die er in verwerkt zijn.

Wees trots op jezelf

Zie jezelf graag, kijk in de spiegel en zeg regelmatig tegen jezelf ‘Je mag er echt wel zijn.’ En laat je kleding daar een handje bij helpen 🙂

Ben je het noorden kwijt wat kleding betreft? Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op of kom eens een stijlworkshop bijwonen.

 • Delen