Kleding beïnvloedt je prestaties

Hoe voel jij je vandaag? Goed? Grote kans dat je een outfit draagt waarin je je fijn voelt en je er goed uitziet. Slecht? Dan draag je misschien wel je oude versleten jogging zodat je uiteindelijk nog meer gaat balen, … Klopt? Kleding heeft een grote invloed op onze mindset, maar ook op onze prestaties.

Kleding en mindset

Tijdens de coronacrisis zijn we met zijn allen meer casual kleding gaan dragen. Die brengt je in een ander mood, waardoor je ook je focus kan verliezen en je minder productief gaat zijn.

Als ik zelf mijn homewear aantrek (voor mij een lange jersey rok of brede broek met een sweater) associeer ik dat meteen met een zondagsgevoel of lekker lui in de zetel liggen. Die associatie maak je niet bewust, maar je brein maakt in je onderbewuste die link wel. Homewear is gelijk aan niets doen. Met die kleren aan krijg ik dus niets gedaan. Aan het einde van de dag zal ik weinig zinvols op mijn computer hebben geschreven of ander werk hebben verzet. Trek ik daarentegen een outfit aan die ik zou dragen om naar kantoor te gaan, inclusief make-up en hakken, dan presteer ik 100 x beter. Gewoon omdat ik het associeer met werken 🙂

En voel ik me slecht, dan doe ik mijn blauwe bloemenblouse aan of één van mijn lievelingsjurken. Ik weet dat ik er dan instant beter uit zie. En uiteraard ga ik me dan vanbinnen ook beter voelen. Buitenkant en binnenkant zijn onlosmakelijk verbonden.

Draag de juiste kleding bij de juiste handeling

Naar de invloed van kleding op je prestaties is al veel onderzoek gedaan. Elk onderzoek wijst uit dat kleding wel degelijk een invloed op je prestaties heeft. Zorg vooral dat je de ‘juiste’ kleding aanhebt bij de juiste handeling.

Als je altijd deftig gekleed bent op je werk, doe dat dan ook aan als je thuis werkt. Kleed je je eerder casual op je werk, doe dat dan ook thuis om in werkmodus te gaan.

Hoe zien anderen jou?

Daarnaast heeft kleding ook een invloed op hoe anderen je zien en de verwachtingen die ze van je hebben.

Iemand in kostuum staalt meer gezag uit, we nemen vaak wat meer afstand van hem of haar, maar associëren de persoon ook met een zeker ‘serieux’ en gaan hem automatisch professioneler inschatten.

Een vrouw gekleed in een  zachte wollen trui en een bloemetjesjurk, associeer je niet meteen met een leidinggevende functie. Je zal met haar graag een koffie drinken en een babbeltje slaan, maar het zal moeilijker worden om echt zaken met haar te doen omdat je haar niet associeert met ‘business’.

Een goede indruk maken doe je zo

Om een goed indruk te maken komt het er op neer om een goed evenwicht te vinden tussen wie je bent (vanbinnen en vanbuiten) en de context (je doelgroep, doelstellingen en gelegenheid). Kleding moet een antwoord bieden op beide.

Maar hoe doe je dat dan? Wel, het is echt een evenwichtsoefening waarbij  je eerst moet weten hoe de taal van kleding werkt. Dat leer ik je graag tijdens een imagocoaching. Daarnaast bespreken we in dit traject wie jij bent, bekijken we je figuur, wat jij wil bereiken in het leven, enz. en vertalen we dat naar kleding die helemaal bij jou past.

Coronakorting 🙂

Ik weet het, ik mag je nu nog niet coachen omdat ik nog niet bij je thuis mag komen (en voor mij werkt dat nog altijd veel beter dan online). Maar als je nu al boekt voor een coaching post-corona in 2021, krijg je 10% korting.

Het gaat je leven veranderen 🙂 

  • Delen