Hoe belangrijk is je eerste indruk om succes te hebben? Het verhaal van Susan Boyle.

Herinner je je Susan Boyle nog? De vrouw die acht jaar geleden pas echt opgemerkt werd in Britain’s Got Talent toen ze begon te zingen en een fantastische stem bleek te hebben? De jury zag omwille van haar uiterlijk niet meteen een grote ster in haar, maar viel achterover toen ze haar hoorden.

Susan (ondertussen 56) wilde heel graag een professionele zangeres worden, maar ze kreeg nooit de kans, mede door haar uiterlijk. Als ze vroeger hulp had gezocht bij een stylist of een imagocoach, had ze waarschijnlijk al veel langer een zangcarrière kunnen uitbouwen.

Het plaatje moet kloppen

Jammer genoeg geraken mensen vaak niet voorbij die eerste indruk en moet je al heel straf zijn in je vakgebied om je te bewijzen als de eerste indruk niet strookt met hun verwachtingen. Een zangeres hoort nu eenmaal op te vallen of minstens toch moeite te doen voor haar uiterlijke verschijning. Dat was niet zo bij Susan Boyle. Als het plaatje niet klopt, gaan mensen de situatie wantrouwen. Niet omdat ze dat bewust willen, maar wel omdat ons brein nu eenmaal zo werkt.

Trouw blijven aan wie je bent

Intussen heeft Susan heel wat toppers op haar naam staan, maar ze zag ook in dat niet alleen haar stem, maar ook haar look bijdraagt tot haar succes. Vandaag komt ze verzorgder én met een likje make-up naar buiten. Het mooie van Susan is dat ze ook na haar ‘metamorfose’ trouw blijft aan wie ze is. Belangrijk, want anders zou je haar niet meer geloven. Susan gaat ook wel eens puur natuur de deur uit en heeft een kledingstijl die zacht en vrouwelijk is en niet te opvallend. Susan op en top.

Wat kan jij van Susan Boyle leren?

  • Blijf altijd jezelf.

Let op: dat betekent niet dat je met vuile sneakers naar je werk gaat omdat je nu eenmaal iemand bent die niet graag schoenen poetst. Het gaat hem vooral over hoe je in je kledingstijl toont wie je bent. Ben je iemand die creatief is? Dan past een strak pak niet  bij jou en kies je waarschijnlijk vooral voor fellere kleuren en prints of grappige accessoires, … of net voor zwart.

  • Zorg dat je uiterlijk past bij de situatie, de doelgroep en het doel dat je wil bereiken.

Moet je je kleden voor een presentatie voor een zaal met politici of voor een zaal vol jonge trendy vrouwen? Je past je kledingstijl best aan om geloofwaardig te zijn en hun barrière te overwinnen. Maar ook hier weer: zonder jezelf te verliezen. Een creatieve persoon zal in de zaal vol politici nog steeds een creatieve toets in haar of zijn outfit steken. Kies best voor een neutrale basis (in kleur en snit) maar voeg een kleur toe in je accessoires: een speciale schoen, sjaal of opvallend juweel.

Zorg dat je heel straf bent als je geen aandacht wil geven aan je looks

Als Susan Boyle een mooie lange vrouwelijke jurk had aangetrokken, make-up had gedragen en haar kapsel had aangepast, had ze meteen indruk gemaakt. Natuurlijk was hier het verrassingseffect wel enorm, wat uiteraard ook bijdroeg aan haar succes.  Toch maak je het jezelf moeilijker als je niet beantwoordt aan het verwachtingspatroon. Je zal meer moeite moeten doen om een heel straffe inhoudelijke presentatie neer te zetten als je geen aandacht hebt besteed aan je uiterlijke presentatie.

Meer weten?

Weet dat kleuren, pasvormen en stoffen een grote impact hebben op je imago.

Contacteer me gerust via ann@dress-happiness.be voor een gesprek. Ik maak graag tijd voor je.

Of maak kennis met de basisprincipes in een workshop eerste indruk voor je eigen groep of je bedrijf.

 

  • Delen