De kracht van blauw: betrouwbaarheid

Als je aan mensen vraagt wat hun favoriete kleur is, antwoordt de helft ongeveer ‘blauw’. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. 20% van de mensen kiest groen na blauw, gevolgd door wit (8%) en rood (8%). Dit hoeft niet te verwonderen, … blauw is immers een vrij neutrale, veilige kleur.

Associaties met blauw

Veel mensen associƫren blauw met vertrouwen, harmonie, sympathie, vriendschap. Blauw heeft ook een rustgevende werking, in interieurs maar ook in kleding. Het is een kleur die veel in kleding wordt gebruikt: denk maar aan het kostuum, uniformen, enz.

We ervaren blauw ook als een ‘koude’ of ‘koele’ kleur. Vandaar waarschijnlijk de uitdrukking ‘Blue Monday’ of ‘feeling blue’. Dat komt omdat blauw ook geassocieerd wordt met ijs, sneeuw en water.

Blauw in het zakenleven

Blauw doet het altijd goed in het bedrijfsleven, juist omdat deze kleur geassocieerd wordt met vertrouwen. Het is een veilige kleur in bedrijfsomgevingen waar een formele dresscode heerst. In die omgevingen doen ook grijs, zwart en wit het goed.

Let wel op: donkerblauw kan ook wel conservatief overkomen. Tegelijk straalt het ook autoriteit uit. Waarom zouden politieagenten anders donkerblauw dragen?

Wil je wat toegankelijker en vriendelijk overkomen: kies dan eerder voor lichtblauw of koningsblauw.

Marineblauw en petroleumblauw: voor iedereen

Iedereen staat goed met marineblauw, ongeacht je huid- of haartint. Het is vaak een betere keuze dan zwart, als je een verhullende kleur wil dragen. Ook petroleumblauw flatteert iedereen.

Sta je het best met warm blauw of koelblauw?

Ook al is blauw op zich een ‘koele’ kleur, toch bestaan er ook warmere varianten, die ook warme kleurtypes perfect kunnen dragen. Je bent waarschijnlijk een warm kleurtype (herfst, lente) als je huid een warme ondertoon heeft (meer geel, olijf). Jij staat het best met petrol of turquoise. Koele kleurtypes (lente, zomer) hebben een rozige ondertoon in hun huid. Ben je een zomer- of een lentetype? Draag dan babyblauw of koningsblauw.

Meer weten over kleuradvies.

 

  • Delen