Welke print past bij jou en waar draag je best prints?

Prints, ze zijn niet weg te denken uit het huidige modebeeld: bloemen, ruiten, grafische prints, tijgerprints, slangenprints, … er is vanalles. Ik houd zelf enorm van prints, want je kan zoveel persoonlijkheid in kwijt. Bovendien is het een ideale manier om minpunten te camoufleren, maar ook op pluspunten in de verf te zetten. Hoe dan? Hoor ik je denken. Wel, ik leg het je graag kort uit.

Camoufleren met prints

Een kleine print werkt extra camouflerend voor een buik(je) of wat taillevet bijvoorbeeld. Het leidt het oog af. Een effen stof gaat vaak net nadruk leggen op minpunten. Kies wel voor een kleine print en niet voor een heel grote print.

Grote prints werken vergrotend en verbredend. Wil je er net graag wat voller uitzien (bv. bij een kleine boezem)? Ga dan zeker wel voor een grotere print.

Leg de nadruk op je pluspunten met prints

Prints trekken de aandacht. Draag ze dus vooral op plaatsen waar je trots op bent. Zijn dat je benen? Draag ze dan zeker in een broek of rok. Zijn dat je borsten? Ga voor een mooie blouse met een print. Combineer met een effen kledingstuk, zodat alle aandacht naar de print gaat.

Heb je zwaardere benen en wil je toch bv. een rok of broek met een print dragen? Zorg dan dat je top of blouse nog meer aandacht trekt: bv. in een fellere kleur die ook in de print zit. (zie ook de foto in dit artikel) Kies een top in een lichte of heldere kleur die ook in het dessin van je rok voorkomt. Lichte en heldere kleuren trekken namelijk meer de aandacht dan donkere kleuren. Zie foto.

Wat je moet weten over het optisch effect van prints

 • Dicht op elkaar liggende tekeningen of dessins die in elkaar overvloeien, vragen minder aandacht dan losse prints (bv. bollen).
 • Hoe groter het kleurverschil tussen het dessin en de ondergrond, hoe opvallender de print en hoe meer het kledingstuk in zulke print gaat opvallen
 • Horizontale dessins (niet alleen strepen) hebben een verbredend effect. Draag ze op plaatsen die je optisch breder wil doen lijken. Bv. bij smalle schouders bovenaan.
 • Vertikale prints hebben dan weer het tegenovergestelde effect en laten je langer en slanker lijken.

Grote prints voor grote vrouwen, kleine voor kleine vrouwen

 • Ben je groot? Dan kunnen grote prints zeker. Liefst wel in elkaar overvloeiend, om te vermijden dat je te breed gaat lijken.
 • Ben je klein en tenger, ga dan eerder voor kleinere prints.

Rechte en ronde prints

 • Rechte prints zoals strepen en ruiten, staan het mooist bij vrouwen met een rechte lichaamsvorm (X, H, V).
 • Prints met bloemen en bollen zijn mooier bij vrouwen met ronde lichaamsvormen (8, A, O)

Prints voor je persoonlijkheid

 • Ben je een romantisch type? Zacht, sociaal, open: dan passen bloemen en bolletjes helemaal bij jou.
 • Ben je eeder vastberaden, zelfzeker type en wil je kracht uitstalen? Dan zijn ruiten en strepen waarschijnlijk helemaal jouw ding.

Stijladvies

Meer weten over welke prints bij jouw figuur en persoonlijkheid passen en waar je ze best draagt?  Investeer eens in een figuur- en stijlanalyse.

PRINTS VOOR JOU

 • Delen