Shoppingtips in coronatijden

De winkels gaan binnenkort weer open. Ik geloof niet dat het meteen storm zal lopen, maar mensen gaan langzaam maar zeker hun kot een keer uit willen komen. Winkelen wordt gewoon ook even minder gezellig als je niet zomaar overal binnen en buiten kan lopen, de kleding kan voelen en vastpakken, … Reden te meer om op een rationele manier te gaan winkelen. En dat is een pak efficiënter dan emotioneel shoppen. Aan het einde gaat het je ook meer emotionele ‘bevrediging’ geven, geloof me. Enkele tips voor een geslaagde shoppingtrip in coronatijden.

Weet vooraf wat je wil kopen

Je bent misschien al door je kleerkast gegaan de afgelopen weken. Ik hoop dat je combinaties hebt uitgeprobeerd, dingen die je de laatste twee jaar niet meer droeg hebt weggegooid en ook alles wat versleten was naar een kledingcontainer hebt gebracht.

Ik raad iedereen aan om dat te doen voor je gaat shoppen. Op die manier weet je wat er nog ontbreekt en kan je heel doelbewust op zoek naar die stuks. Zijn er stuks die je echt mooi vindt, maar waar je geen combinatie mee kan maken? Neem die dan zeker mee tijdens je winkeltocht. Op die manier ga je ook die stuks echt gaan dragen.

Maak vooraf een moodboard

Weet jij welke kleding je echt gelukkig maakt? Wat bij je past? Waar je instant blij van wordt? Maak eens een moodboard. Ga door tijdschriften en knip en plak de kleding die je mooi vindt bij elkaar. Vaak zie je patronen ontstaan: in kleur, snit, motieven, … het helpt je om goed te weten wat je mooi vindt en ook daar precies naar op zoek te gaan.

Kijk vooraf al eens online

Kijk al eens naar een aantal merken online. Spreekt de collectie je aan? Ga dan op zoek naar winkels die net die merken verkopen en ga alleen daar binnen. De kans is groter dat je op die manier op een kledingstuk valt dat je echt mooi vindt. En dan hoef je enkel nog te passen.

Kies juist

Wie goed weet wat hij of zij wil, gaat gemakkelijker juist kiezen. Juist kiezen is kiezen voor wat bij je past: je figuur, je kleuren en je persoonlijkheid.

  • Screen in de winkel eerst al op kleur. Welke kleuren hangen nu al in je kast? Wil je dat patroon wat doorbreken of net in dezelfde tinten blijven (vaak beter … want je weet dat het je staat).
  • Ga dan de ‘modellen’ bekijken. Heb je grote borsten, dan kies je bijvoorbeeld best voor een V-hals of diepere ronde hals. Heb je brede heupen, ga dan voor een broek met brede rechte pijpen, … neem enkel die dingen mee waarvan je bijna zeker weet dat ze je gaan staan.
  • Is je maat er niet meer? Jammer, dan was het niet voor jou bestemd deze keer.
  • Wat past bij je persoonlijkheid is waarschijnlijk al in je moodboard terug gekomen. Ben jij een romantisch type, dan zullen bloemenjurken je waarschijnlijk extra aantrekken.

Laat je niet beïnvloeden

De kans is groot dat je veel persoonlijke aandacht gaat krijgen van de verkoopsters omdat je niet met veel mensen tegelijk binnen mag en er aan de paskamers ook wel een zekere ‘controle’ zal zijn. Misschien mag je zelf ook geen kleding uit de rekken pakken.

Let op: laat je niet zot praten door de verkoopsters. Als jij het gevoel hebt dat iets niet bij je past of je niet echt staat, volg dan je gevoel. Laat je dan niet overhalen door een verkoopster die schreeuwt dat het toch zo fantastisch bij je staat.

Winkel niet voor de lol

De horeca is nog niet open, dus het is al een stukje minder plezant om van je shoppingtrip een daguitstapje met vriendinnen te maken. Winkelen met meerdere personen is bovendien voorlopig ook niet toegelaten. Ga er dus niet van uit dat deze trip een leuk uitstapje wordt, waarin je meerdere stukken moet ‘scoren’.

Als je niet vindt wat je zoekt, is dat evengoed OK. Laat alles wat je niet nodig hebt of niet helemaal bij je past, gewoon liggen. Dat is geen schande. Volgende keer beter!

Ga ten rade bij een personal shopper

Vind je het moeilijk om op deze manier te gaan shoppen? Weet je niet echt wat bij je past? Wat je figuur flatteert? Wat bij je persoonlijkheid past? Dan kan ik je helpen. Kijk eens bij personal shopping. Let wel: ik ga nooit zomaar met je shoppen. Het is belangrijk dat we elkaar eerst zien en ik een grondige stijlanalyse bij je kan doen voor we echt op pad gaan. Alleen zo is het efficiënt.

Tot 15 mei krijg je 15% korting voor een traject dat je volgt voor 30 juni.

  • Delen