Hoe weet je welke modetrends bij jou passen?

Ik ging de afgelopen week de nieuwe collecties bekijken. Aan het begin van een nieuw modeseizoen is het immers belangrijk om te weten wat er in de winkels hangt en welke winkels het best bij mijn klanten passen. Ik spotte een aantal opvallende trends: dierenprints, lange jurken en rokken, ruiten blazers, lange jassen met brede schouders, veel zwart, maar ook veel felle kleuren en herfstkleuren, brede broeken en bootcuts, …

Maar moeten we met zijn allen die trends ook volgen?

Het antwoord is neen. Mode is gemaakt om ervoor te zorgen dat weer naar nieuwe dingen gaan verlangen en dus gaan kopen, stijl daarentegen is tijdloos. Je investeert dus best in tijdloze kleding die helemaal weergeeft wie je bent. Maar natuurlijk wil je wel eens iets nieuws en is het heel menselijk dat je ‘mee’ met de mode wil zijn. Mijn raad: koop alleen trends die bij jou en je andere kleding passen.

Deze vragen kunnen je alvast helpen om te beslissen al dan niet in te gaan op een modetrend:

Vraag 1: Word je instant gelukkig als je een bepaalde trend ziet en denk je ‘ja, dat is iets voor mij’?

Als dat het geval is, past de trend waarschijnlijk wel bij jouw stijlpersoonlijkheid. Als je een klassiek stijltype bent is de dierenprint wellicht niets voor jou.

Vraag 2: Is het een modetrend die qua kleur bij je huid, je haar en je ogen past?

Als roestbruin, oker of bordeau je ziekelijk of bleek maken, laat het dan links liggen. Herfsttypes staan wel goed met deze warme donkere kleuren. Ben je een wintertype en passen koele felle kleuren zoals fuchsia bij jou, dan heb je ook geluk. Dat zie je nu her en der opduiken.

Je kan een trendkleur altijd wel gebruiken als accent, bijvoorbeeld in een tas of een riem of een klein detail, maar draag het toch liever niet te dicht bij je gezicht als het je niet flatteert.

Vraag 3: Past de trend bij jouw figuur?

Als je klein bent, is een lange jurk niet meteen een aanrader. Heb je een mooie taille, verstop die dan niet in een rechte jurk zonder taille of een gipsy vormeloos model. De bootcut of flared broek die nu erg in is, flatteert gelukkig heel wat vrouwen. Eigenlijk bijna iedereen. Alleen het O-type met slanke benen en een wat zwaarder bovenlichaam draagt beter een rechte smallere broek.

Vermijd altijd kleding die het accent legt op onderdelen van je lichaam waar je niet blij mee bent. Ben je niet blij met je armen bijvoorbeeld, ga dan geen truitjes kopen met transparante mouwen.

Vraag 4: Kan je de trend ook combineren met kleding die je al hebt?

Als dat niet het geval is, koop je het kledingstuk beter niet, want dan blijft het naar alle waarschijnlijkheid in je kast hangen en past het gewoon ook niet bij wie je bent.

Kies eventueel voor een trendy accessoire: een tas, een paar schoenen, een juweel, enz. om je outfit weer up-to-date te brengen.

Of combineer je kleding eens op een andere manier dan je gewoon bent. Durf eens voor colourblocking of net voor ton-sur-ton te gaan. Combineer ruitjes met streepjes of bloemen, …

Vraag 5: Is de trend niet te extreem?

Hoe extremer de trend is, hoe sneller hij verdwijnt. Denk bijvoorbeeld aan de off-shoulder blouses die je twee zomers geleden overal zag en het jaar daarna helemaal uit het straatbeeld verdwenen waren.

Bottom-line: ken jezelf

Om te weten wat echt bij jou past, ken je best eerst jezelf: je figuur, je kleurenpallet en je stijl.

Wil je daar meer over weten? Boek dan eens een stijladvies al dan niet in combinatie met een kleerkastcheck of een personal shopping. 

Workshops

Ik geef ook twee workshops rond dit thema:

‘Kleed je zoals je bent’ op 9 oktober in Retie. Deze workshop geef ik in opdracht van feestzaal ’t Veld en kadert in een reeks over Duurzame Kleerkast.

Leer je kleden zoals je bent op woensdag 23 oktober in Deurne. Schrijf je snel in.

(foto: uit de collectie van Nathalie Vleeschouwer
  • Delen