Hoe combineer je kleren? Tien tips voor een succesoutfit.

Ken je dit gevoel? Je staat in een winkel en ziet een leuke blouse. Je denkt ‘Mmm, ja, die neem ik mee. Hij past wel op mijn jeans.” Maar dan kom je thuis en zie je in je kleerkast niet meteen een ander kledingstuk waarmee je die mooie blouse kan combineren en … die mooie blouse blijft gewoon in je kast hangen. Heb jij ook het gevoel dat er allemaal losse stuks in je kast hangen en weet je niet hoe onderling alles kan combineren? Lees dan deze tien tips of investeer in kleerkastcoaching.

Tip 1:  Begin met een goede basis en combineer neutrale kledingstukken met kleur.

Begin met één neutraal kledingstuk dat je graag draagt, bv. een jeansbroek of een neutrale rok. Plaats het eens naast AL je blouses, truien in plaats van steevast hetzelfde uit de kast te nemen. Wedden dat er heel veel bij past?

Tip 2: Combineer wijd met strak. Kies voor strak op je meest flatterende plaatsen.

Oversized is in, maar om er niet als een ‘patattenzak’ uit te gaan zien, combineer je een oversized trui bv. best met een smalle broek of smalle rok. Of combineer een brede broek met een smalle trui of blouse.

Tip 3: Ton-sur-ton of verschillende tinten van één kleur bij elkaar.

Ton-sur-ton = stijlvol, slank en rustig. Deze stijl doet het goed op kantoor. Afhankelijk van je lichaamsbouw draag je de lichtste kleur bovenaan of onderaan. Lichte kleur verzwaren, dus draag ze op je ‘slankste’ plaatsen. Wil je er lang en slank uitzien, blijf dan in dezelfde kleur, volledig monochroom.

Ton-sur-ton combi’s stralen ook zakelijkheid en rust uit. Ideaal voor een presentatie bijvoorbeeld.

Tip 4: Mix verschillende materialen in dezelfde kleur,  bv. wol met satijn of mat met blinkende stoffen.

Door materialen te mixen, maak je je ton-sur-ton look heel wat spannender. Kijk maar eens naar Kate Moss in haar matte jurk met een leren jasje.

Creativiteit uitstralen: zeker deze tip volgen!

Tip 5: Mix eens verschillende prints met elkaar.

Gaat dat net te ver voor jou? Combineer dan een grote met een kleine print bijvoorbeeld, dat maakt het net iets minder heftig. De mix geeft je gegarandeerd een pittige en creatieve uitstraling.

Extra tip: Draag de grootste print op je slankste lichaamsdeel.

Tip 6: Combineer strepen met andere prints.

Een combinatie oogt steevast elegant en stijlvol.  Let wel altijd op de lijnen van je strepen: horizontale strepen werken verbredend, verticale versmallend. Draag geen horizontale strepen op je zwaarste lichaamsdelen.

 

Tip 7: Voeg een sjaal of een juweel toe

Voeg een neutrale sjaal in één kleur toe op een drukke print. Het maakt het geheel stijlvoller. Of andersom: een sjaal met print op een neutale outfit. Vergeet ook je juwelen niet. Ze kunnen een mooi accent creëren.

Met details maak je een outfit helemaal af. Je kan een zakelijke outfit omtoveren tot een party-outfit door een simpele sjaal toe te voegen. Gewoon je schoenen wisselen doet vaak al wonderen voor je look.

Tip 8: Voeg een neutrale blazer of vest toe op een drukke print.

Dit ‘breekt’ het geheel en maakt het weer rustiger. Of andersom: voeg en jasje met een print toe op een neutrale (bv. donkere) jurk. Ideaal als je een buikje wil verbergen.

Drukke prints leiden het oog af. Vermijd ze dus wel op presentaties. Of zorg dat je genoeg neutrale stuks toevoegt.

Tip 9: Keep it simple en combineer niet meer dan twee prints.

Te veel is te veel. Als je te veel prints combineert, wordt het oog te veel afgeleid. Het wordt moeilijk voor je gesprekspartner om zich dan nog te concentreren op wat je zegt …

Tip 10: Maak de juiste kleurencombinaties

  • Complementair: Kies voor kleuren die tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel: bv. rood met groen, paars met oranje, blauw met geel. Deze combinatie straalt kracht en leiderschap uit.
  • Analoog: Kies voor kleuren die naast elkaar liggen: bv. groen met blauw, rood met roos, geel met oranje. Deze combinaties stralen meer rust uit.
  • Driehoekig: Kleuren die in een driehoek tegenover elkaar liggen op het kleurenwiel creëren balans en evenwicht.
  • Combineer gedempte kleuren met elkaar. Of combineer heldere kleuren met elkaar (colour blocking). Zo krijg je het mooiste effect.

Kleding combineren = proberen

Probeer combinaties echt uit. Trek het aan. Combinaties maken lukt niet in je hoofd onder de douche. Maak tijd om kledingcombi’s aan te doen en in de spiegel te zien wat het me jou doet.

Toch nog moeite met combineren? Ik help je graag met uitproberen.

Samen nemen we je kleerkast onder de loep tijdens een kleerkastcoaching. Wedden dat ik verrassend veel combinaties kan maken met je eigen kleding?

Ontdek samen met mij schatten in je kleerkast.

  • Delen