Corona en kleding: over gemis, efficiënt shoppen en de kracht van je ‘opkleden’

Vind jij deze coronatijden ook zo lastig als het over kleding gaat? Ik wel. Maar aan de andere kant zijn er ook heel wat goede dingen die ik zie gebeuren.

Ik mis het om me echt op te kleden.

Omdat je meer thuiswerkt, minder uit gaat eten, zo goed als geen feestjes hebt om naar toe te gaan of zelf te organiseren, … blijven heel wat van mijn chiquere kleren in de kast hangen. En toch heb ik soms zo’n zin om ze aan te doen. Ik ben blij met elke gelegenheid die zich voordoet om me eens volledig op te kleden, hoge hakken aan te trekken en me op te maken. Niet dat ik dat helemaal niet meer doe, maar na enkele lange weken in lockdown gaf ik het toch ook een beetje op om elke dag opnieuw die moeite te doen, alleen maar voor mijn huisgenoten.

Kleding helpt je om in werkmodus te gaan.

Mijn zoon zei me wel eens “Zeg mama, waar ga jij naartoe? Je mag niet echt weg, hè. Waarom draag je dan hakken thuis?” Misschien zag er dat inderdaad wat belachelijk uit, maar het hielp me wel om gefocust te blijven en in werkmodus te gaan.

Kleren hebben een psychologisch effect op je welzijn. Als je je goed voelt, kleed je je meestal vrolijker en doe je meer moeite. Wie zich wat down voelt, gaat vaak voor sombere kleuren, loszittende en comfortabele kleding of zelfs versleten dingen. Eigenlijk zou je dan beter juist kiezen voor die mooie feestjurk die je al lang niet meer droeg. Het maakt je instant weer vorlijk en brengt je terug naar een leuk moment.

In juli begon ik te voelen dat ik meer en meer naar die comfi kleding begon te grijpen. Ik voelde me wat down, vooral omdat ik zo’n nood had aan vakantie en oranje en rode zones roet in het eten gooiden. Last minute beslisten we dan toch om naar Italië te trekken en oh, wat heeft me dat goed gedaan. Alleen al maar om die stijlvolle Italianen nog eens rond me te hebben. Want heus, als er één land is waar stijl gewoon ingebakken is in de cultuur, dan is het wel Italië. Het mag nog 35 graden zijn, de mensen blijven er prachtig uitzien. Ik heb mijn ogen weer de kost gegeven.

Shoppen in coronatijden.

Ik mis het ook om echt zonder stress te shoppen. Niet mee in een paskamer mogen met je dochter van veertien die nog zoveel bevestiging nodig heeft. Het is niet leuk. En ja, een mondmasker is nodig, maar toch best lastig bij het passen van kleding. Je kan het geheel niet zien. Dat stukje van je gezicht is zo belangrijk. Een glimlach niet kunnen waarnemen, ik blijf het moeilijk vinden.

Efficiënt shoppen: een goede zaak

Aan de andere kant verplichten de nieuwe regels je om heel efficiënt te shoppen, wat een goede zaak is, want het leidt gegarandeerd tot minder miskopen.

Met klanten maak ik bij een personal shopping altijd vooraf een lijst van wat ze echt nog nodig hebben en daar gaan we dan samen heel gericht naar op zoek. Dat maakt dat je minder tijd in een winkel nodig hebt, want je kan heel snel screenen op het soort stuk dat je zoekt (rok, boek, jurk, jas, …), de kleur en pasvorm.

Als je in deze tijd meer online bent gaan shoppen, raad ik je zeker aan om merken te kopen waarvan je de pasvorm voor jouw figuur al wat kent. Koop merken waarin je je goed voelt. Vaak zitten die goed qua stijl. Op die manier zal je ook minder moeten terugsturen. Of koop lokaal en help de winkels in je buurt.

Grasduinen in je kleerkast

Waarschijnlijk ben je ook wel eens gaan grasduinen in je kleerkast en heb je nieuwe combinaties uitgeprobeerd? Heb je dan gezien hoeveel potentieel je kleding heeft? Of nog niet? Als je het regelmatig doet, besef je dat je niet echt veel kleding nodig hebt om een veelzijdige kleerkast te hebben en weet je ook veel beter wat je nodig hebt. Alleen al door niet zomaar te gaan fun-shoppen en enkel te kopen wat je echt nog kan gebruiken, ben je duurzamer bezig. Choose well, buy less, make it last. Beter is het nog dat wat je koopt, ook duurzaam is, lokaal geproduceerd en van stoffen die niet mileuvervuilend zijn. Een leefbare planeet post-corona is er eentje waarin iedereen duurzaam kiest. Doe jij mee?

Geef jezelf een boost

Wil jij ook graag weten welke kleding je een echte boost geeft, hoe je je kleerkast efficiënt kan aanpakken, duurzamere keuzes kan maken en gewoon gelukkig kan zijn in je kleding? Contacteer me dan gerust.

 

  • Delen