Contrast of ton-sur ton: wat kies je best?

Je ziet de ene vrouw rondlopen met felle contrasten en de andere helemaal in één kleur (ton-sur-ton). Wat je voorkeur geniet, is erg persoonlijk. Maar wees je wel bewust dat je met beide manieren van kleuren combineren een heel ander beeld van jezelf creëert. Hoe en wat leg ik je hier graag uit.

Contrast

Hoe meer contrast, hoe krachtiger je overkomt. Het kan zelfs een tikje autoritair overkomen. Kijk maar naar Claire Underwood van House of Cards. Mensen die heel contrastrijk gekleed zijn, vallen op. Soms intimideren ze wat. Als je regelmatig te horen krijgt dat je ‘hard’ overkomt, vermijd dan contrast. Of temper het een beetje.

Het sterkste contrast is zwart-wit. Denk aan de advocatentoga’s bijvoorbeeld. Advocaten en rechters moeten nu eenmaal ook autoriteit uitstralen. Andere sterke contrasten zijn felle heldere kleuren zoals bijvoorbeeld fuchsia gecombineerd met zwart of wit.

Je kan contrast ook handig gebruiken om een taille te creëren. Bijvoorbeeld door een felle of lichte blouse in een zwarte broek te dragen. Dan heb je geen ceintuur meer nodig.

Ton-sur-ton

Dezelfde kleuren bij elkaar dragen of kleuren die dicht bij elkaar liggen, creëren rust en harmonie. Het oogt bovendien ook erg stijlvol. Kijk maar naar de foto van Jessica Parker. Soms kan het wat saai overkomen, zeker als je kiest voor bijvoorbeeld marineblauw.

Weet dat ton-sur-ton je zeker zakelijk vooruit kan helpen en de nodige serieux uitstraalt.

Ton-sur-ton combinaties zorgen er bovendien voor dat je groter en slanker lijkt. Zeker doen dus als je klein bent.

En ik?

Iedereen kan beide manieren van combineren gebruiken. Het hangt er dus maar vanaf wat je wil uitstralen en wat je optisch wil bereiken.

Meer weten over wat jou staat? Kijk eens bij stijladvies. 

  • Delen