Bepaal de prijs van je kleding: cost per wear

Gebeurt het je soms dat je iets prachtig vindt, maar denkt ‘oei, dat is duur.’ Wel, vraag je dan eerst eens af hoeveel keer je dat kledingstuk gaat dragen. Bij een basic zal dat heel wat vaker zijn dan bij een galajurk. Deel de prijs door het aantal keer dat je denkt dat je het gaat dragen en je krijgt de ‘cost per wear’. Uiteindelijk is dat de prijs die telt.

Besteed meer geld aan tijdloze basisstuks

Aan een basic zoals een mooie blazer, een goed gesneden klassieke broek, een little black dress, een jeans met een perfecte fit, een trenchcoat, … mag je gerust wat meer geld besteden. Het is belangrijk dat die basics een goede kwaliteit hebben, want je gaat ze vaak dragen.

Stel, je koopt een broek van 150 euro en je draagt die 1 keer per week in het herfst-winterseizoen. Dan kom je aan 25 keer dragen per jaar, 50 keer per 2 jaar. Je broek kost dan 3 euro per keer dat je ze draagt. En meestal gaat ze zelfs langer dan 2 jaar mee, als ze van een goede kwaliteit is. Een avondjurk van 500 euro die je maar 2 of 3 keer draagt is uiteraard een pak duurder in ‘cost per wear’.

Maak duurzame keuzes

Je kan het bekijken als een manier om een duurdere aankoop te verantwoorden tegenover jezelf of je partner, maar ik bekijk het vooral als een manier om duurzame en verantwoorde keuzes te maken.

Een broek van 50 euro die je na 5 keer dragen al weg moet doen omdat de stof versleten is (of omdat je ze beu bent), heeft je 10 euro per keer gekost in vergelijking tot die broek van 150 euro die je veel vaker hebt kunnen dragen en je maar 2 tot 3 euro per keer kost.

Bovendien is de kans dat een duurder stuk, ook op een duurzamere manier geproduceerd is, groter. Hoewel ik daar mijn hand niet voor in het vuur durf te steken. De mode-industrie is op dat vlak nog altijd niet echt transparant.

Een site waar je kan nagaan hoe duurzaam een merk is, is bv. https://rankabrand.nl. Winkels met duurzame merken, kan je vinden op https://cosh.eco Je kan ver gaan in duurzaamheid en ethisch verantwoorde mode: van de stofkeuze, de knopen, de draden, … tot de omstandigheden waarin het kledingstuk is geproduceerd, de transportkosten enz. Aan jou om te bepalen hoe ver je hierin wil gaan.

Ikzelf kies steeds vaker voor kwaliteit en tijdloze stuks die ik lang kan dragen. Voor frivole of modegebonden dingen, kies ik al eens voor iets goedkoper, ook omdat mijn cost per wear dan nog goed zit. Ik geef ze daarna ook weer door aan de kringloopwinkel zodat mijn kleding nog een langer leven kan leiden.

Kies juist

Één tip die ik je zeker wil geven (en ik hoop dat je die tip toch al toepast) is: ‘Kies juist’. Zorg dat je kleding koopt die bij je past en je figuur en je persoonlijkheid optimaal in de verf zet, zodat je je er fantastisch in voelt en je kleding vaak draagt. Als je weet wat bij je past, zijn miskopen verleden tijd en draag je een steentje bij aan een duurzamere wereld. Als we dat met zijn allen zouden doen, zouden we de kledingafvalberg serieus kunnen verkleinen. Doe jij mee?

P.S.: Weet je niet goed wat bij je past? Wil je je kleerkast eens onder de loep laten nemen? Of verantwoord gaan shoppen? Maak gerust een afspraak of contacteer me voor een eerste kennismaking.

 

 

  • Delen