Help! Mijn bedrijf heeft een dresscode, maar die past niet bij mij.

Heeft het bedrijf waar jij voor werkt een uitgeschreven dresscode? Of is er geen dresscode neergeschreven, maar heb je het gevoel dat er toch een soort ‘ongeschreven’ kledingcode is? En werkt dat niet helemaal voor jou? Voel je je meteen overdressed of is de stijl op je werk net heel casual en past dat niet bij jou?

Mijn raad: blijf jezelf, maar pas je toch ook een beetje ‘in’ door te spelen met details.

Tips om in te passen in elke dresscode

Business formal

Sommige mensen vinden een dresscode gemakkelijk. Dat zie je vooral bij mannen en vrouwen die niet zo van mode en kleding houden. Zeker bij een ‘business formal’ dresscode hoef je niet na te denken over wat je aandoet: een donker pak voor mannen (met das!) en een donker pak of een deux-pièces voor vrouwen. Uiteraard met deftige schoenen. Je ziet het meer in de financiële sector, verzekeringen of consultancy.

Maar wat als jij helemaal niet het type bent voor dat soort kleding?

Wel, draag dan toch dat pak of dat mantelpak, maar fleur het op met details die bij jou passen.

  • Voor de vrouwen: een creatieve gekleurde blouse, leuke oorbellen, een pump in een andere kleur, …
  • Mannen kunnen een leuke das kiezen als ze hun creativiteit willen tonen. Of kies eens voor een bruin of een tweet-pak in plaats van een grijs of donkerblauw kostuum als je eerder een ‘casual’ man bent die houdt van de natuur.

Business casual

Deze kledingstijl geldt in heel wat bedrijven. Het is nog steeds wel vrij formeel, maar een das hoeft niet.

  • Een man kan een donkere jeansbroek of een chino dragen met een blazer of een polo of hemd in een neutrale kleur. Shorts kunnen wel niet.
  • Vrouwen kunnen een rok dragen tot op of onder de knie of een broek (eventueel een geklede jeans) met een blouse en/of een blazer. Ook een effen jurk of een jurk met een kleine print op knielengte, kan.

In deze stijl kan er veel. Je kan er je creativiteit in het algemeen wel in kwijt door te kiezen voor toffe schoenen, een kleurrijke sjaal of voor de mannen: een mooi hemd.

Houd je meer van casual? Ga dan voor een klassieke jeans en laat de blazer achterwege.

Casual

Casual kleding is eigenijk gewoon alledaagse kleding die je ook thuis of in de stad zou dragen. Hierin kan je helemaal je persoonlijkheid laten zien: of dat nu retro of sportief is, het kan allemaal. Een jeans, een t-shirt, een sweater: geen probleem.

Maar blijf wel professioneel: op de werkvloer worden een korte broek, slippers, sandalen of hele korte rokken en open topjes niet altijd geapprecieerd.

Ik merk soms dat er mensen zijn die het ook moeilijk hebben met deze stijl. Houd jij bijvoorbeeld vooral van klassieke kleding, dan kan casual lastig zijn. Je mag gerust een klassieke jurk of een pak aandoen, maar kies dan bijvoorbeeld eens voor een sneaker of een comfortabele schoen. Draag een t-shirt onder je blazer in plaats van een hemd.

Het zijn die details die het verschil maken. Maar pas je toch een beetje in, zeker als je geen leidinggevende functie hebt.

Waarom inpassen?

Ik gaf eens een keer een teambuilding in een bedrijf waar een van de assistenten een pak met das droeg van een duur merk. Zijn collega’s en leidinggevende droegen casual kleding (jeans, t-shirt, sneakers). Het gaf me een bevreemdend gevoel. Er klopte iets niet. En ook zijn leidinggevende vond het eigenlijk niet kunnen. Hij zette zich letterlijk buiten de groep door zich niet – al was het maar een beetje – aan te passen aan de informele dresscode van het bedrijf. Collega’s hadden het gevoel dat hij zich beter voelde dan de rest en zo vond hij minder aansluiting bij de groep.

Jezelf blijven is dus prima, maar pas je toch altijd een beetje in in het bedrijf waar je voor werkt. Dat helpt gewoon om je doelstellingen te bereiken.

Meer weten over imago?

Kijk eens hier.

  • Delen