Rouwen in het zwart: moet dat vandaag nog?

Onlangs moest ik naar een traditionele begrafenis in Engeland. “Wat doe ik aan?”, dacht ik. Want ik heb één probleem: ik draag bijna nooit zwart, zelfs geen blazer.  Ik ben dus ook niet het type dat een ‘little black dress” in haar kast heeft hangen. Ik kocht in allerijl een zwarte jurk, maar voelde me er toch niet goed in. Uiteindelijk koos ik voor een donkerblauwe geklede broek, een stijlvolle witte blouse en een eenvoudige donkerblauwe sjaal. Daar voelde ik me uiteindelijk toch goed in.

Dit vond ik op www.dresscode.nl

Vandaag is een uitvaart vaak informeler  waardoor een begrafenis of crematie op een iets ‘lossere’ manier georganiseerd en beleefd wordt. Nabestaanden willen meer dat het een weerspiegeling is van het leven van hun dierbare, uiteraard met respect voor de overledene.

Wat kan en mag je dan wel dragen tijdens een uitvaart? De algemene regel: deftige kledij in niet al te felle kleuren. Dus een geklede jeansbroek met hemd en vest voor de mannen kan perfect. Een das hoeft niet meer. Maar draag wel deftige schoenen.

Voor vrouwen die houden van een kleurrijk accent: ik zou het vermijden. Let op met teveel make-up en opzichtige sierraden. Je wil als vrouw op de afscheidsplechtigheid van een overleden dierbare niet alle aandacht wegkapen. Dit geldt trouwens ook voor mannen.

Heel af en toe wordt er op de rouwbrief een dresscode vermeld, bijvoorbeeld witte kledij of een kleuraccent. Dan houd je je daar best aan.

Er worden ook meer en meer (niet-christelijke) uitvaarten georganiseerd in de aula’s van crematoria en uitvaartcentra. Sfeervolle ruimtes met kleurrijke accenten die moderner ingericht zijn dan de meeste kerken. Het spreekt voor zich dat in dit soort ruimtes casual kleding minder opvalt dan in een kerk. Maar denk eraan: het is en blijft een uitvaartplechtigheid.

Meer informatie over rouw- en uitvaartkledij op dresscode.nl

  • Delen