Wat vertelt de bloemenprint over jou ?

Of je kiest voor bloemen, ruiten, strepen of effen stoffen hangt vaak samen met je persoonlijkheid. Weet dat het dragen van een print een impact heeft op je uitstraling. Ik wil het hier hebben over de uitstraling van bloemen.

Tot een paar jaar geleden droeg ik nog bloemenjurken in retrostijl, maar intussen voel me er wat te oud voor (45). Maar belangrijker dan die leeftijd is het feit dat bloemenjurken niet helemaal meer passen bij wie ik vandaag ben en wat ik wil uitstralen. Ik ben nogal no-nonsense en down-to-earth, niet erg romantisch of zweverig, eigenschappen die wel geassocieerd worden met vrouwen in bloemenjurken (denk maar aan de hippiejurken). Toch wil ik nog altijd wel mijn vrouwelijkheid tonen. Dus gebruik ik onder andere bloemenprints om een extra vleugje vrouwelijkheid en zachtheid toe te voegen aan mijn uitstraling. Blouses met subtiele bloemenmotieven en bloemensjaals vind je dus wel terug in mijn kast. Bloemen hebben wel degelijk een impact op je imago.

Bloemen stralen vrouwelijkheid en toegankelijkheid uit

Vrouwen die van bloemenjurken houden, zijn doorgaans romantische types. Ze stralen  zachtheid, vrouwelijkheid en toegankelijkheid uit. Een vrouw in een bloemenjurk wordt gepercipieerd als lief. Je hebt zo zin om met haar een praatje te slaan.

Wil je toch wat stoerder overkomen ?

Voeg dan een jasje in leer of jeans toe of draag een paar stoere boots onder je bloemenjurk. Je ziet er meteen een pak zelfzekerder uit en krijgt er een interessante en intrigerende uitstraling door : ‘stoer maar toch lief’ of ‘vrouwelijk en toch ballen aan haar lijf’

Mooi bij de ronde vrouw

Doorgaans staan bloemenmotieven het mooist bij vrouwen met ronde vormen, die sowieso meer geassocieerd worden met vrouwelijkheid. Let op, met rond bedoel ik niet ‘dik’, maar  gewoon rond. Denk aan Marylin Monroe, het prototype van de zandloper met ronde vormen.

Kan je als ‘rechte’ vrouw dan geen bloemen dragen ?
Toch wel, maar kies dan beter voor een klein bloemenmotiefje of voor een bloemenprint in een rechtvallende stof.

Grote bloemenmotieven hebben wel een verbredend effect. Wil je er slanker uitzien, kies dan voor een kleinere print.

Bloemen in een zakelijk context ? Kies zorgvuldig.

Juist omwille van het zachte karakter hoort een bloemenjurk minder thuis in een professionele zakelijke garderobe.

Zakelijk overkomen: gebruik liever strepen.

Wil je liever wat meer zakelijkheid uitstralen, gebruik dan liever strepen, of kies voor heel subtiele bloemenmotieven of bloemen op een donkere achtergrond (donkerblauw bijvoorbeeld)

Houd je echt van bloemenprints en wil je ze ook zakelijk dragen? Maak een goede combinatie of kies de juiste stof. 

  • Zorg voor de  juiste combinatie: combineer je bloemenblouse of -jurk, of -broek met strakkere kledingstukken zoals blazers of broeken en rokken in een rechtere, strakker vallende snit.
  • Kies de juiste stof en kleur: een strak gesneden jurk met bloemen in een rechte stof is ook meteen zakelijker, net zoals bloemen op een donkere achtergrond.
  • Je kan ook voor subtiele bloemendetails kiezen in je accessoires : een sjaal kan je strakke pak instant een vrouwelijke toets geven en je meteen toegankelijker maken.

In de collage hieronder zou ik de twee eerste jurken niet aanraden in een zakelijke omgeving. De andere voorbeelden kunnen zeker wel.

De man in het bloemenhemd

Mannen in een bloemenhemd vallen gegarandeerd op. Meestal zijn het de creatievere types. Ook mannen komen zachter over in een hemd met bloemen. Ze worden ook als kleurrijk en ijdel gezien of als durvers die ook hun vrouwelijke kant durven te tonen. Het is behoorlijk gewaagd om een bloemenmotief te dragen als man en het roept gegarandeerd iets bij je medemens op.

Wees je daar gewoon bewust van als je een kleurrijk bloemenhemd koopt. Want als het niet bij je persoonlijkheid past, kan het ook belachelijk overkomen en een averechts effect hebben. Google maar eens op Frénk Van der Linden, een gevierd diepte-interviewer uit Nederland. Hij heeft van bonte hemden (ook met bloemen) zijn handelsmerk gemaakt.

 

  • Delen