Tussen hoerig en heilig
Jammer genoeg denken mannen nog te vaak dat vrouwen die een diepe décolleté dragen of een kort rokje erom vragen om als slet of hoer behandeld te worden. Zelfs bij verkrachtingen leeft het idee dat een vrouw niet zou verkracht zijn als ze minder uitdagend gekleed zou zijn.
Zijn vrouwen die een lange rok dragen of een blouse die tot boven is dichtgeknoopt preutser dan vrouwen in korte rokken? Ik geloof er in ieder geval niets van. Ik blijf het jammer vinden dat we als vrouw regelmatig moeten afrekenen met wat ik ‘kledingdiscriminatie’ noem, ook op de werkvloer.
Don’t measure a woman’s worth by her clothes
‘Terre des femmes’, een Zwitserse organisatie die ijvert voor gendergelijkheid, maakte daar enkele jaren geleden een mooie campagne over. De campagne, genaamd ‘Don’t Measure A Woman’s Worth By Her Clothes’ benadrukt de onterechte seksuele stereotypes die vaak aan vrouwelijke kledingstukken worden gelinkt. De campagne bestaat uit drie krachtige beelden die de ‘most sexualized areas’ van het vrouwelijk lichaam weergeven. Zo herkenbaar. Wat mij betreft mag die campagne elk jaar opnieuw gelanceerd worden, want het blijft een hardnekkig vooroordeel.
Wees eens wat milder voor vrouwen
Geef toe, ook als vrouwen maken we wel eens foute associaties over vrouwen met korte rokken en diepe decolletés. Het zit ergens ingebakken in ons brein. Waarschijnlijk omdat we onbewust ook vaak met deze beelden worden geconfronteerd: in magazines, films en zelfs in de file als we op vrachtwagens schaars geklede vrouwen zien staan. Denk de volgende keer als je zulke associaties maakt, even terug aan deze campagne en probeer milder te zijn. Het mag in ieder geval geen basis zijn voor discriminatie of geweld.
Iedereen heeft toch recht om aan te doen waar hij of zij zich gelukkig in voelt?