Stijladvies op de Dag tegen Kanker

Voor het tweede jaar op rij mocht ik een kleur- en stijlworkshop geven aan (ex) kankerpatiënten en hun naasten op de Dag tegen Kanker in het OLV-ziekenhuis in Lier.

En weer werd ik verrast door de kracht en de energie die deze vrouwen (en één man) uitstraalden ondanks (of misschien net dankzij) het doorstaan van deze vreselijke ziekte. Ze werden er helemaal blij van om eens extra in de watten te worden gelegd. Enkele van de tips die ik hen meegaf, som ik hier graag op.

Draag geen zwart als je je niet lekker voelt

Zwart flatteert maar weinig mensen dicht bij het gelaat. Enkel de echte ‘wintertypes’ met een blanke huid en donkere haren komen er mee weg. Maar dan nog, … het maakt je niet meteen vrolijker. Zwart zorgt er vaak voor dat  donkere kringen of oneffenheden in het gelaat meer zichtbaar worden.

Draag de ‘juiste’ kleuren

Iedereen staat met andere kleuren goed. En dan bedoel ik niet de kleur zelf, maar wel de schakering van de kleur. Er is turquoise, grijsblauw, marineblauw of petrolblauw. Niet elk blauw zal iedereen even goed staan. Marineblauw is één van de kleuren waar iedereen wel mee staat. Een goed alternatief dus voor zwart.

Om te weten welke kleur het nu goed doet bij jou, kan je thuis voor de spiegel (bij voorkeur bij daglicht) eens de oefening doen. Houd de verschillende kleuren (in sjaals bijvoorbeeld) eens bij je gezicht en kijk naar wat er verandert in je gelaat. Zie je eventuele walletjes meer of minder, komen vlekjes meer uit, fleurt de kleur je op of maakt ze net grauwer? Als je het zelf niet ziet, kan je altijd een kleuranalyse bij me boeken.

Groen camoufleert roodheid

Groen wordt vaak in camouflagesticks gebruikt omdat het vlekken camoufleert. Als je door de behandelingen een wat rode huid hebt, kan groen soelaas bieden. Een groene sjaal rond je hals of een groene hoofddoek of muts helpen de roodheid te doen vervagen of minstens optisch te verminderen. Kies uiteraard wel het juiste groen voor jouw kleurtype.

Kijk naar jezelf en ontdek je figuur

Ben je rond of ben je recht? Heb je taille of net niet? Brede of smalle schouders? Zware billen of een vlak achterwerk? Het zijn allemaal factoren die bepalen welke kleding je goed zal staan. De verhouding tussen je schouders, taille en heupen is daarbij het meest bepalend. Tijdens deze workshop hebben we elkaar gemeten, maar ook jij kan zelf kijken welk figuur je hebt.

Ga eens in de spiegel staan in een legging en een aanpassende t-shirt. En bekijk of je schouders smaller of breder zijn dan je heupen en of je al dan niet een uitgesproken taille hebt. Zo kom je te weten welk figuurtype je bent.

Tips voor vrouwen met en zonder taille

Vrouwen met een taille dragen het best mooi aansluitende en getailleerde kleding. Het is erg vrouwelijk en mag best gezien worden.

Heb je geen of weinig taille, dan kan je optisch wel taille creëren door meer volume aan je heupen toe te voegen en eventueel ook je schouders wat te verbreden met epauletten. Of kies voor een jurk waarin al een taille in de stof verwerkt zit. Ga zeker geen brede riemen in je taille dragen. Die gaan immers extra benadrukken dat je weinig taille hebt.

Meer tips voor je figuur krijg je via deze blog of op www.facebook.com/dressformorehappiness.

  • Delen