Soldentijd: het moment voor nieuwe basics

Soldentijd: ga nu beslist ook nu al naar je favoriete winkels want ze geven je (op fluistertoon) meestal al een korting. Maar pas op: dit is dé miskopentijd, want het is toch zo goedkoop … Een gouden tip: investeer nu vooral in mooie basics. Die kunnen voor iedereen anders zijn. Achterhaal snel wat jouw beste basics zijn.

Niet voor iedereen een witte blouse of een trenchcoat

In de ‘boekskes’ heeft men het bij ‘basics’ meestal over tijdloze stuks, zoals de klassieke zwarte broek, een kokerrok, de little black dress, de witte blouse, de trenchcoat, een blazer, … kleding die tijdloos en trendloos is. Je vindt ze elk seizoen wel terug.

Dit zijn kleren waarmee je eindeloze combinaties kan maken en die je veel zal dragen.Tenminste als ze ook echt bij je passen, want daar ligt toch wel een valkuil. Niet elke vrouw voelt zich gelukkig in een witte blouse. Dus laat je niets aanpraten en ga vooral op zoek naar de kleding die echt voor jou werkt.

Trenchcoat niet flatterend voor elk figuur: 
Een trenchcoat met dubbele knopenrij is bijvoorbeeld niet zo flatterend als je een breed bovenlichaam of brede schouders hebt. De knopenrij en de schouderaccenten gaan je silhouet verzwaren.

Definitie van een goed basisstuk

 • past bij je persoonlijkheid
 • past bij je figuur
 • is eindeloos combineerbaar zijn met de andere kleding in je kast.
 • is tijdloos
 • is van goede kwaliteit en gaat lang mee

Je begrijpt dat het ene basisstuk wel voor de ene vrouw en niet voor de andere vrouw geschikt is.

Hoe weet je wat een goed basisstuk is voor jou?

 • Je wil er graag nog meer van hebben. Je wil het in ieder geval opnieuw kopen als het versleten is of niet meer past. Denk bv. aan je lievelingsjeans. Is die versleten? Ga dan zeker op zoek naar een model met dezelfde pasvorm.
 • Je krijgt complimenten als je het draagt. Ik heb dat bijvoorbeeld bij mijn petroleum-blauwe A-lijn jurk. Als ik mijn zwarte jurk aan heb, krijg ik nooit een compliment. Voor jou is dat misschien een kokerrok of een skinny broek?
 • Je voelt je er fantastisch in. Die blazer die je in alle omstandigheden draagt, op een feestje, op het werk of tijdens een dagje shoppen. Gewoon omdat hij zo goed zit en je figuur tot zijn recht doet komen. Die jeans waar je billen zo mooi in uit komen en die zo lekker zit dat je er zelfs mee zou gaan slapen.

Basics hoeven geen ‘neutrale kleur’ te hebben

Belangrijk is dat je de kleur goed kan combineren met je andere kledingstukken. Dat hoeft niet alleen grijs, zwart, wit, donkerblauw, beige of bruin te zijn.

Als groen bijvoorbeeld echt jouw kleur is en het past bij de rest van je garderobe, dan is dat voor jou een basiskleur. Ik voel me in ieder geval beter in mijn groene blouses dat in mijn witte.

Effen of print? Als het maar tijdloos is.

Effen of met print, dat maakt op zich niet echt  uit, als het maar tijdloos is en bij je past. Zo is een krijtstrepen broek of een streepjes t-shirt in marinestijl zeker een blijver. Kleding met fijne bloemetjes of bolletjes kunnen voor jou ook een basic zijn als het helemaal bij je persoonlijkheid past.

Bij de tijgerprints of de prince-de-galle ruiten van deze winter heb wel ik mijn twijfels. Die doe je over 2 jaar waarschijnlijk niet meer aan.

Kwaliteit herken je zo

Echte basics hebben een goede kwaliteit en gaan lang mee. Het materiaal en de pasvorm moet mooi blijven, ook na een paar keer wassen.  Lees het etiket en de wasvoorschriften.

Let vooral op details

 • zoomafwerking
 • hoe de rits is ingezet
 • de kwaliteit van de voering
 • afwerking van de knoopsgaten
 • kwaliteit van de knopen

Hier lees je er ook meer over.

Weet jij welke basics bij je persoonlijke stijl passen?

Weet je nog niet zo goed welke kleding écht een goed basis is voor jou?  Hoe je moet combineren? Ik help je graag met stijladvies of kleerkastcoaching.

 • Delen