Shoppen: het verschil tussen mannen en vrouwen

In de aanloop naar het nieuwe schooljaar, ging ook ik, zoals zovele ouders, shoppen met mijn kinderen van 13 en 15. Kan iemand me die groeischeut in deze zomer verklaren?

Shoppen doe ik intussen met elk apart, want een meisje en een jongen winkelen nu eenmaal anders. Bij de een is het al wat gezelliger dan de ander. Eerlijk: ik houd wel van gezelligheid, maar winkelen is het liefst niet alleen gezellig, maar ook efficiënt. Dat geldt zowel voor mannen en vrouwen. Maar dat er verschillen zijn tussen shoppen met een man of een vrouw, is zeker. Lees er hier meer over.

Een gelijke start: de kleerkast screening

Het vertrekpunt was hetzelfde. De kleerkast werd goed bekeken en alles dat te klein leek, werd nog eens aangetrokken. Wat te klein was, ging op een hoopje voor de kringwinkel of de kledingcontainer.

Hoewel, hier detecteerde ik al het eerste verschil. Mijn dochter zei: “Dat doe ik niet meer aan, hoor. Dat is niet meer mooi bij mij, te kinderachtig, uit de mode, …” . Voor haar is ’te klein’ niet de enige reden om het kledingstuk toch op de hoop te gooien. Mijn zoon weet zelfs niet wat in de mode is :-).

Ik merk regelmatig dat mannen niet altijd aanvoelen dat een kledingstuk niet meer echt up-to-date is. Vrouwen voelen dat sneller aan.

Tip: lees mijn artikel over het detoxen van je kleerkast.

Verschil 1: het winkellijstje

Na de kleerkastscreening volgt altijd een lijstje met kledingstukken die je echt nodig hebt. Belangrijk om niet in het wilde weg te winkelen en thuis te komen met dingen die je wel leuk vindt, maar eigenlijk niet kan gebruiken of niet nodig hebt.

Waar Daan tevreden was met twee jeansbroeken, moesten dat voor Kato een skinny, een flarded en een brede broek zijn én een rokje (of 2). Het aantal kledingstukken loopt bij vrouwen vaak hoger op, gewoon omdat we meer variatie en keuze hebben: rokken, jurken, blouses, verschillende modellen broeken … je wil als vrouw niet altijd alleen een broek aan, toch?

Tip: investeer in een aantal goede basics zoals een kwalitatieve rok en broek in een neutrale kleur waar je heel wat mee kan combineren. En die lang mooi blijven (want jij groeit niet meer :-))

Verschil 2:  de duurtijd van de shopping ervaring

Mijn dochter nam ik mee voor een dagje Breda. Jawel, een volledige dag, inclusief gezellige lunch. Voor vrouwen moet winkelen immers ook gezellig zijn. Van winkel naar winkel want ‘Oh, die shop lijkt me zo tof!’ … tot je uitgeput bent.
Het resultaat: 3 broeken, een trui, 2 t-shirts en een blouse. Tijdsduur: 7 uur

Met mijn zoon maakte ik de afspraak dat we zeker twee broeken, een trui en jas nodig hadden. En misschien nog wat t-shirts … Ik moest hem beloven dat we maar drie winkels zouden doen in het shopping center waar alles dicht bij elkaar ligt. Zo gezegd zo gedaan. Ik wist vooraf welke winkels hem zouden liggen en ging dus heel gericht shoppen.
Resultaat: alles wat op het lijstje stond, niets meer of niets minder. Tijdsduur: 1,5 uur.

Ook bij mijn mannelijke klanten duurt een personal shopping gemiddeld 2 tot 2,5 uur. Bij vrouwen is dat 4 uur.

Tip: Houd vast aan je lijstje én zorg dat je vooraf goed weet in welke winkels je gaat vinden wat je zoekt. Die winkels moeten passen bij je stijl en pasvormen of maten hebben die passen bij je figuur. 

Verschil 3: efficiëntie

Mijn zoon nam alleen die dingen mee naar de paskamer waarvan hij zeker was dat het hem zou passen (of beter: waar ik quasi zeker van was). Mijn dochter nam ook dingen mee waarvan ze HOOPTE dat ze zouden passen, …

Herken je dat? Tien stuks meenemen om te passen en met één stuk terug buitenkomen. Toegeven, voor een vrouwenfiguur is het ook wel moeilijker: niet alles zit meteen als gegoten, dus is het passen en nog eens passen.

Tip: Neem twee maten mee in de paskamer als je niet zeker bent van je maat. Dan moet je niet terug de winkel in.

Verschil 4: het plezier

Omdat mijn zoon écht niet graag winkelt, was het ook geen plezier om met hem te shoppen. Met mijn dochter was het gezellig. She loved it, en ik ook natuurlijk.

Nu moet ik zeggen dat ik hier geen vergelijking kan maken met mijn klanten. Ik winkel heel graag met zowel vrouwen als mannen. Mannen luisteren in het algemeen wel beter en twijfelen minder.

Maar plezier heb ik met iedereen, zodat shoppen toch ook wel gezellig wordt! 

Tip: Geniet van je shopping ervaring. Dat lukt zoveel beter met de juiste voorbereiding en de juiste mindset.

Hulp nodig bij het shoppen?

Ik help je graag om je winkelervaring te verbeteren, tijd te besparen en efficiënt en aangenaam te shoppen. Boek je personal shopping hier.

Of boek een combinatieformule met je kleerkast of een grondig stijladvies. Bekijk de voordeelcombinaties hier. 

  • Delen