Moeite met combineren? Kies voor één kleurenpallet

Vind je het lastig om je kleding gecombineerd te krijgen? Vaak zie ik dat de oorzaak bij de kleuren ligt. Door te kiezen voor kleding in kleuren die bij elkaar passen, wordt het zoveel gemakkelijker. Hoe kies je de juiste kleuren voor optimale combinaties?

Stap 1: weet welke kleuren echt bij jou passen

Als je weet welke kleurtype je bent (zomer, winter, lente, herfst) kan je zeker je bovenstuks alvast in deze kleuren kopen. De ‘juiste’ kleuren zijn vooral belangrijk dicht bij je gezicht. De kleuren die bij jou passen, doen je gezicht opklaren, verhullen cirkels en rimpeltjes en maken dat je er gezond uit ziet. De foute kleuren kunnen je soms echt een wat ziekelijk uiterlijk geven.

Een kort overzicht van de kleurtypes:

  • Zomer: koele, gedempte, lichte kleuren. Denk aan ‘afgewassen’ wat vergrijsde tinten zoals lila, zachtgroen, lichtblauw, roze, … Deze kleuren passen meestal het mooist bij vrouwen met een koele, wat rozige huidskleur en askleurige haren (blond, peper-en-zout blond/bruin)
  • Winter: koele, heldere, donkere kleuren. Denk aan een winter met een helderblauwe lucht en witte sneeuw. Voorbeelden van winterkleuren zijn fuchsia, flessengroen, koningsblauw, zwart, helder wit, … Vrouwen die goed staan met deze kleuren hebben vaak een lichte of donkere koele huid. Vaak hebben ze donkere haren en heldere ogen.
  • Herfst: warme, gedempte, donkere kleuren. Denk aan de herfstkleuren van het bos: oker, bordeaux, warm oranje, kaki, … (zie foto). Vrouwen die goed staan met dit kleurenpallet hebben een wat warmere huid en ook een warme haarkleur (bv. kastanjebruin of rood-ros)
  • Lente: warme, heldere, lichte kleuren. Denk aan snoepjes, maar ook aan paasbloemen, narcissen, … Voorbeelden van lentekleuren zijn heldergroen, turquoise, zalmroze. Deze vrouwen hebben meestal een goudblonde of rosse haarkleur, sproetjes en/of een lichtere, olijflkleurige huid. Het is een type dat ik in België nog niet veel ben tegengekomen. Je vindt lentetypes meer in Engeland of Ierland terug.

Stap 2: investeer in kwalitatieve stuks in basiskleuren

Het is altijd handig om een aantal kledingstukken in basiskleuren te hebben. Denk aan zwart, donkerblauw, taupe, bruin, beige, wit, … Deze kleuren kan je immers combineren met de kleuren uit elke seizoenspallet.

Of ga voor basics in je eigen seizoenspallet. Ben je bv. een herfsttype, dan is een kaki broek of jas, zeker een goed idee.

Stap 3: sjaals fleuren het geheel op

Een sjaal of meerdere sjaals die passen bij jouw kleurenpallet, geven wat extra punch aan je outfit.

Draag je vaak bovenstuks of kleedjes met een print, kies dan voor effen sjaals in kleuren die terugkomen in de print. Draag je eerder effen kledingstukken? Kies dan eens voor een sjaal in de kleuren uit jouw pallet en zorg ervoor dat je deze met heel veel stuks kan combineren.

Tip: screen je kleerkast op kleur

Bekijk je kleerkast eens kritisch. Zijn er kleuren die helemaal niet in het totaalplaatje passen? Draag je deze kleding vaak?

Indien ja, zal dit waarschijnlijk altijd met dezelfde basics zijn en heb je weinig combinatiemogelijkheden. Indien neen, moet je de verklaring niet verder zoeken: het is gewoon niet de juiste kleur. Eventueel kan je een sjaal toe te voegen om deze kleur toch wat meer voor je te doen werken.

Kijk eens welke kleuren in je pallet passen en ga in de toekomst bij het winkelen vooral op zoek naar kleuren die het geheel vervolledigen. Op die manier weet je zeker dat je er gemakkelijk combinaties mee zal kunnen maken.

Meer tips op de blog van Dress for More Happiness.

  • Delen