Kan een lerares Dr. Martens boots dragen?

Onlangs ging ik naar een infodag in een middelbare school in de buurt. Mijn dochter maakt volgend jaar immers de overgang naar de ‘grote school’. Ik kan het op zulke dagen niet laten om de kleding van de leraars en leraressen bewust te analyseren. Andere mensen doen dat ook, maar dan vaak onbewust.

De eerste indruk is erg bepalend voor onze keuzes

We vormen ons immers al binnen de twaalf seconden een eerste indruk van een persoon op basis van lichaamstaal, kleding en mimiek, nog voor de persoon in kwestie iets gezegd heeft. Voor mij speelt de indruk die ik kreeg van de lesgevers dan ook evenveel (en misschien nog meer) mee bij de keuze voor de school voor mijn dochter dan de infrastructuur, de speelplaats en het lessenpakket.

Dr. Martens en cultuurwetenschappen: een goede match

De lerares Nederlands en Cultuurwetenschappen sprong er tussenuit. Een vrouw van boven de 50 die een eenvoudige jurk droeg met daaronder een paar stoere zwarte Dr. Martens. Het beeld dat ze daarmee neerzette, klopte voor mij helemaal met het vak Cultuurwetenschappen. Ze gaf me meteen een progressieve en hedendaagse indruk. Cultuur zit haar ongetwijfeld in de genen. Zonder die stoere schoenen, zou ze een doorsnee lerares geweest zijn. Dus ja, zij kan voor mij zeker Dr. Martens dragen.

En wat met de lerares Latijn?

Ook andere leerkrachten bekrachtigden mijn beeld van hoe dynamische onderwijzers er zouden moeten uitzien. Zoals de piekfijne, maar toch moderne lerares Latijn. Het moderne zat hem bij haar louter in de grote geometrische halsketting die ze op een eenvoudig zwart jurkje droeg. Dr. Martens zouden niet bij haar persoonlijkheid en haar vakgebied gepast hebben. Ik zou haar niet meer geloofd hebben met zulke schoenen, maar nu zette ze een heel krachtig en juist beeld neer van een lerares Latijn die niet is blijven steken in de Romeinse tijd.

Emotioneel of rationeel beslissen?

In een andere school die ik twee dagen later bezocht, gaven de onderwijzers me een veel conservatievere indruk in hun klassieke, grijze kleding. Ook mijn dochter voelde zich meteen minder aangesproken door deze school. ‘De leraars zien er daar zo oud, streng en saai uit.’, zo vond ze. Misschien klopt dat beeld niet met de realiteit, maar feit is dat we toch vaak op ons gevoel kiezen. Uiteraard zal ik ook rationele elementen meenemen voor deze belangrijke beslissing, maar feit is dat de eerste school alleen al door de uitstraling van de mensen die er werken, bij mij een streepje voor heeft.

—-

Wil jij weten welk beeld anderen van jou hebben als ze je voor het eerst ontmoeten? Boek dan eens een workshop ‘De eerste indruk’ bij me of contacteer me voor een imagoscan met bijhorend advies.

  • Delen