Help! Ik koop altijd hetzelfde.

Ik merk vaak dat mijn klanten de neiging hebben om steeds dezelfde kleding te kopen. Onlangs had ik een klant met heel wat dezelfde witte truien, heel wat gelijkaardige modellen van broeken, sommigen in dezelfde kleuren, … maar ze miste een aantal essentiële stuks zoals blouses. Waarom? Wel, omdat ze het heel moeilijk vond om een mooie blouse te vinden en ze de zoektocht daarnaar ook al heel snel opgaf. Dat probleem hebben we gelukkig kunnen oplossen tijdens de personal shopping.

De oorzaken: gewoonte en tijd

We kopen en dragen vaak hetzelfde omdat we weten dat bepaalde kleren ons nu eenmaal goed staan en ze in onze comfortzone passen. We zijn gewoontebeesten. Het wordt ’s ochtends een soort van gewoonte om die veel gedragen kledingstukken opnieuw uit de kast te nemen.

Een andere reden om steeds hetzelfde te kiezen, is tijd. Zowel als je ’s ochtends snel wil beslissen wat je aan wil doen, als wanneer je gaat shoppen, speelt tijd een grote rol. Op zoek gaan naar iets nieuws of iets anders, kost je nu eenmaal meer tijd. Het betekent dat je misschien eens andere winkels moet bezoeken, intensiever moet zoeken in de winkel zelf of tijd moet steken in het zoeken van andere combinaties.

Is het ‘fout’ om altijd hetzelfde te kopen?

Neen, op zich is daar helemaal niets mis mee. Als een bepaald model van broek je fantastisch zit, waarom zou je ze dan niet opnieuw kopen? Kies dan bijvoorbeeld wel eens voor een andere kleur die ook bij je past. Als jouw jeans versleten is, maar hij toch oh zo fantastisch zat (wat zeker zo zal zijn als hij versleten is), koop dan met een gerust hart hetzelfde model opnieuw. Daar is echt niets mis mee.

Het is wel niet nuttig om 5 zwarte broeken in je kast te hebben hangen. Eén of twee exemplaren lijken me wel voldoende. Vervang je oude broek gewoon als ze versleten is.

Hoe doorbreek je je gewoontes?

Als je gaat winkelen

  • Weet wat er al in je kleerkast hangt. Ga nooit blind winkelen. Maak een lijstje van de zaken die je echt nodig hebt om je kleerkast aan te vullen en houd je daar aan. Als je al 3 witte truien hebt, moet er daar geen vierde bij.
  • Focus in de winkel op je winkellijstje. Laat de kleding die je al hebt ook écht links liggen. Op die manier kan je meer tijd steken in het zoeken van stuks die je nog niet hebt.
  • Kies eens voor een andere kleur. Durf eens uit je comfortzone stappen en koop dat fantastisch zittende truitje eens niet in donkerblauw maar in lichtblauw bijvoorbeeld.

Let op: ga niet meteen voor een verandering van 360 graden. Houd je bij een gelijkaardige snit in een kleur die ook bij je past. Of kies eens voor een andere pasvorm in dezelfde kleur. Té veel uit je comfortzone, maakt dat je waarschijnlijk dingen koopt die je achteraf weinig of niet gaat dragen. Verander stap voor stap.

Hulp bij dagelijkse keuzes

  • Zoek nieuwe combinaties uit op een moment dat je er tijd voor hebt (in het weekeinde bijvoorbeeld). Maak er foto’s van en trek deze combinaties ’s ochtends aan.
  • Leg je kleding de avond ervoor alvast klaar. ’s Ochtends onder de douche hebben we niet meteen de beste ingevingen om combinaties te maken, tenzij jij een heel wakker ochtendmens bent.
  • Leg kledingstukken die je weinig draagt eens bovenaan of vooraan op je stapel of op een plaats waar je ze goed kan zien. Zo weet je terug dat ze bestaan en ga je gemakkelijker aantrekken. Wedden dat je zelfs het gevoel gaat krijgen dat je iets nieuws aan hebt?

Kleerkastcoaching

Meer weten over efficiënt winkelen? Je kleerkast eens aan een kritisch oog blootstellen? Hulp nodig bij het maken van combinaties? Ik help je graag. Lees er hier meer over. 

  • Delen