Feesttijd is glittertijd. Maar past dat wel bij jou?

December, dé feestmaand. De etalages en online shops hangen weer vol met glamoureuze feestkledij. Ik word er instant vrolijk van, want ik houd wel van die vrouwelijke glamour. Maar wist je dat glanzende stoffen en glooiende materialen zoals fluweel niet elke vrouw flatteren?  Voor je je laat verleiden tot een feestaankoop, lees je best even wat feeststoffen met je figuur doen.

Bling-bling voegt volume toe

Glanzende stoffen hebben een verbredend effect omdat ze het licht weerkaatsen. In die zin hebben ze bijna hetzelfde effect als wit. Ben je niet al te slank, wees er dan voorzichtig mee. Draag ze vooral op de plaatsen waar je tevreden over bent. Heb je bijvoorbeeld een slank bovenlichaam, dan kan een glitterblouse, -top of -blazer zeker. Heb je lange slanke benen, kies dan bijvoorbeeld voor een mooie glanzende rok of broek. Houd je toch van een volledige outfit in glanzende stof maar ben je wat zwaarder, kies dan voor zwart of een donkere kleur. Zo profiteer je van het afslankende effect van zwart. Zwart absorbeert immers het licht. Maar ook zwarte glansstof zal meer verzwaren dan een matte zwarte stof.

Nog een weetje: glanzende panties hebben ook een verzwarend effect. Heb je wat zwaardere benen, kies dan eerder voor matte panties.

De glanzende stof brengt meer volume op het onderlichaam.

Fluweel: mooi bij ronde vrouwen.

Fluweel is een stof die goed staat bij vrouwen met ronde lichaamsvormen. Neen, ik bedoel niet ‘dik’, wel rond. Denk bijvoorbeeld aan Marylin Monrou met haar vrouwelijke rondingen. Fluweel  is een erg soepele stof die daarom bij ronde silhouetten (O, A, 8)  een mooi harmonieus geheel vormt met het lichaam. Zeker doen dus als je gezegend bent met ronde borsten of ronde heupen en/of billen. Heb je eerder een rechte lichaamsbouw (V, X, H)? Dan kies je beter voor ‘rechter’ vallende stoffen zoals leer, tweed, organza. Ribfluweel kan dan ook wel, maar dat is minder feestelijk. Let wel op: ook fluweel heeft ook een ietwat verzwarend effect.

Fluweel: mooi bij ronde vrouwen (Hoewel dit model niet rond is :-)) 

Hoe kies je de stof van je feestoutfit?

Volg je lichaamsvormen

Een van de belangrijkste stijlregels is het volgen van je lichaamsvorm. Wie rond is, staat het mooist met soepele stoffen zoals bv. fluweel, zijde of satijn. Wie recht is staat het best met rechte stoffen en pasvormen. Weet je niet of je recht of rond bent? Ga dan eens in je ondergoed voor de spiegel staan en zet een lange stok naast je heupen (verticaal) en voor je schouders (horizontaal). Kijk of je heuplijn en schouderlijn een ronde of rechte lijn volgt. Kijk ook eens naar je achterwerk. Het je een platte of ronde ‘poep’? Ook dat geeft een goede indicatie. Vaak is het moeilijk om dit zelf te zien. Vraag het ook eens aan je partner, vriendin of je  kinderen.

Ga eens voor de spiegel staan en kijk of je rechte of ronde vormen hebt. 

Kies je stof in functie van je persoonlijke kledingstijl

Heb jij een romantische kledingstijl? Kies dan zeker voor fluweel en mooie prints. Ben je sportiever, dan ga je beter voor stevige stoffen. In een stijve, recht vallende glanzende stof, zal een extravert type meer tot zijn recht komen. Klassiekere types voelen zich in het algemeen beter in matte, soepele stoffen.

Rechte stofjes: mooi bij rechte vrouwen die houden van een minimalistische stijl. 

Ga voor een vleugje glamour in je accessoires

Een glanzende armband,  halsketting, clutch, oorbellen, riem, sjaal, … (maar niet allemaal tegelijk) werken altijd om je nét dat tikje meer te geven. Kies je feestoutfit in de stijl en snit die bij jouw persoonlijkheid past en werk af met één (of maximum twee) accessoires die helemaal in het glamourthema passen. Heel stijlvol én futureproof.

Weet jij al welke stoffen en pasvormen bij jou passen?

Altijd al willen weten hoe je het beste van je figuur in de kijker kan zetten, Dan is stijladvies misschien wel iets voor jou.

  • Delen