Duurzame mode: wat en hoe?

Keuzestress: heel wat vrouwen lijden eraan als ze voor hun kleerkast staan. Toch kom ik ook vrouwen tegen met een kleine kleerkast die mijn hulp zoeken om ze aan te vullen met de juiste stuks.
Naast juist kiezen, zijn er nog manieren om duurzamer om te gaan met kleding. Ik volgde onlangs een inspirerende workshop ‘Duurzame mode’ door Bie van B.right, een jonge vrouw die erg begaan is met duurzame kleding en ook leuke duurzame fashion walks in Antwerpen organiseert. Omdat ook ik duurzaamheid wel belangrijk vind, deel ik hier graag een aantal weetjes over duurzame mode met jullie.

Buy less, choose well, make it last (Vivienne Westwood)

Dit is voor mij dé belangrijkste regel als het over duurzame kleding gaat. Wist je dat we maar 20% van onze kleerkast dragen? In die kledingstukken voelen we ons echt goed: ze passen bij ons lichaam, onze stijl en persoonlijkheid. Sommige vrouwen gaan voor een capsule wardrobe met bv. maar 33 stuks (ja, inclusief accessoires), maar je hoeft niet zo ver te gaan. Kies in de eerste plaats voor tijdloze en kwalitatieve kleding en laat je niet beïnvloeden door de trends. Als je niet goed weet wat je echt goed staat, investeer dan eens in stijladvies. Wil je toch een capsulekast? Zoek alvast inspiratie  op www.bemorewithless.com

Kies voor ‘ethische’ stoffen

  • Natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen, zijde, hennep, tencel en wol zijn biologisch afbreekbaar en dus beter voor de natuur. Vermijd synthetische stoffen zoals polyester, acryl of viscose want ze zijn erg vervuilend. Bovendien ga je er meer in zweten. Lees er meer over in de blog over zweetvlekken.
  • Nog een stapje verder: ga voor biologische stoffen. In de katoenproductie worden vaak pesticiden gebruikt. Kies als het kan voor biokatoen. Ook scheerwol is beter dan ‘gewone’ wol (let op het label in je kleding). Wie voor echt biologisch wil gaan, gaat best voor hennep of tencel.

Check het label

Wil je weten of een kledingstuk of een merk duurzaam is? Kijk dan eens oprankabrand.nl. Hier kan je zelf je favoriete merken ingeven en kijken hoe ze scoren op duurzaamheid. . Op www.labelinfo.be vind je meer uitleg over de betekenis van labels. Het G.O.T.S. label duidt bijvoorbeeld op textiel uit biologische landbouw.

Koop eens tweedehands of ruil je kleding

Tweedehands is altijd een duurzame keuze. Hoe langer een kledingstuk gedragen kan worden, hoe beter.  Ook je kleding ruilen met anderen is een optie. Jouw miskoop is misschien wel een succeskoop voor iemand anders? Neem eens een kijkje op swishing, een organisatie die kledingruil-events organiseert.

Winkel eens in een duurzame winkel

In Antwerpen zijn er alvast een aantal leuke duurzame winkels. Als je denkt dat ze hier alleen ‘geitewollensokken’ kleding verkopen, vergis je je. Deze winkels hebben echt mooie duurzame kleding in diverse stijlen.

De schoenen van ZAPPA zijn allemaal gemaakt in ateliers in Italië, Spanje of Portugal in goede omstandigheden. Ze zijn bovendien ook erg leuk!

Ook in het gloednieuwe ‘Circulair Zuid’ / Plein Publik in Antwerpen vind je duurzame merken.

Duurzame merken

Er zijn gelukkig al heel wat duurzame kledingmerken en hoe belangrijker wij met zijn allen vinden dat ook kleding duurzaam moet zijn, hoe meer merken zullen gaan inzetten op duurzaamheid. Ik was verrast dat bv. JBC ook al meer inzet op duurzaamheid.

Een greep uit de merken die absoluut ‘eco’ zijn en waarvan je zeker mag zijn dat de kleding in goede omstandigheden is gemaakt:

Vegan tassen of schoenen:

Duurzame én mooie sportkledij

Nog meer merken

Op go frank kan je een hele boel duurzame merken terugvinden.

Leer er meer over!

Bezoek zeker www.facebook.com/b.rightantwerp als je interesse hebt in sustainable fashion en volg eens een wandeling bij Bie. Ze organiseert regelmatig leuke fashion walks in Antwerpen (en Mechelen).

  • Delen