Een fijne shopping ervaring: ga nooit winkelen zonder plan.

Al eens ooit gaan winkelen in een shoppingcenter met je tienerdochter en een vriendin? Ik wel. Gisterenavond. Tja, samen winkelen kan je dat niet noemen, want die meiden gaan het liefst gewoon alleen op stap zonder mama aan hun zijde.

Zij hadden een doel, namelijk een sportieve broek vinden voor hun sportdag aanstaande vrijdag. De vorige bleek te klein, zo merkten we gisteren op. Ik daarentegen had geen doel, … en als er iets is wat ik normaal nooit doe, dan is het winkelen zonder een duidelijk plan in mijn hoofd. Bovendien was ik moe.

Gevolg: voor het eerst in lange tijd beleefde ik geen enkel plezier aan het ‘shoppen’. Als je niet weet wat je zoekt, kan je het immers ook niet vinden. De kans op miskopen is op zo’n moment enorm.

‘No go’ kleding

Met het beetje energie dat me nog restte, stapte ik toch een winkel binnen en sleepte een selectie van kleding, die voor mij het label ‘maybe’ kreeg, naar het paskot. Nu, ik weet uiteraard heel goed wat me staat: pasvorm, kleuren, stoffen, … maar ik moet zeggen dat ik toch alle kledingstukken in het paskot bij de ‘no go’ heb gehangen. Geen enkel stuk maakte me echt blij. Dat had uiteraard ook met mijn vermoeidheid te maken. Ik zag er niet bepaald fris uit na een lange werkdag. Bovendien had ik niet de juiste schoenen aan voor een jurk die ik paste, zodat het resultaat er echt niet uitzag.

Wie zoekt die vindt

Groot was mijn opluchting toen mijn dochter me belde met de vraag ‘Mama, kan jij die broek toch even voor me zoeken? Ik vind echt niet wat ik zoek.’ Ik wist gelukkig exact wat ze zocht, want ze had me een foto getoond van haar ideale broek. En als je weet wat je zoekt én je kent de winkels waar ze het zouden kunnen hebben (en die ervaring heeft mijn dochter nog niet), is de kans dat je het vindt een pak groter. ‘Mission accomplished’: een half uur later vonden we dé geknipte broek en konden we moe, maar voldaan, het shoppingcenter verlaten.

Deze ervaring schreef ik neer, omdat ik ook jou wil behoeden voor een slechte shopping ervaring.

Tips voor een betere shoppingervaring

  • Ga nooit shoppen als je moe bent. Als je in de spiegel kijkt, ga je immers minder blij zijn met wat je ziet. Je hebt bovendien weinig energie om echt goed te zoeken;
  • Ga nooit schoppen zonder een ‘boodschappenlijstje’. Weet wat je zoekt. Neem vooraf je kleerkast door en bekijk wat je nog mist. Zijn er ‘weesjes’? Zo van die kleding die je nooit draagt omdat je er niets bij hebt? Wel: ga daar dan iets bij zoeken.
  • Zorg dat je aangepaste kleding aan hebt als je iets zoekt.
    • Zoek je een bovenstuk (blouse, t-shirt, …) dat je op een broek wil dragen, draag dan die broek, of neem ze tenminste mee.
    • Draag aangepaste schoenen en kousen: zoek je een mooie jurk, draag dan geen sneakers en kniekousjes. Je durft het paskot niet uit en je krijgt geen zicht op hoe het er zal uitzien.
  • Voel je toch de druk om iets te kopen (want je bent er nu toch), koop dan iets kleins. Een paar kousen bijvoorbeeld. Die kan je altijd gebruiken. Maar denk duurzaam: je hebt ook geen 100 paar kousen nodig. Beter idee misschien: ga gewoon een lekkere koffie of thee drinken en geniet even van wat ‘me-time’.

De sleutel voor succes: voorbereiding. Ook bij het shoppen! Ik wens je nog veel shopplezier!

PS: Heb jij hulp nodig bij het shoppen? Wil je leren hoe je efficiënt te werk kan gaan en in no-time kan vinden wat je zoekt? Ik help je graag. Neem eens een kijkje bij personal shopping.

  • Delen